Naslovna  /  Kolumne   /  Menopauza

Menopauza

To, dakle, nije bolest  već stanje  na koje se može utjecati pravilnom prehranom, tjelovježbom, načinom života i razmišljanja već od najranije mladosti.  Obzirom na životni vijek žena u našem društvu koji se procjenjuje na oko 80 godina života te činjenicu da žena nakon menopauze provede još 30 tak godina života, važno je obratiti pozornost na njeno subjektivno i objektivno stanje te kvalitetu življenja.

Period nakon zadnje menstruacije zovemo postmenopauza i nju definiramo retrogradno , nakon godine dana od zadnjeg krvarenja.

Prosječna dob menopauze u Hrvatskoj jest oko 51.godine života žene, no promjene vezane uz gubitak aktivnosti hormona se počinju zbivati već 5 godina ranije i mogu se produžiti i na 5 godina kasnije ( period kojeg zovemo perimenopauza) .

Ovdje govorimo o prirodno nastaloj menopauzi kao posljedici smanjene funkcije jajnika.

Menopauza može biti i preuranjena- kada se javi prije 45.godine života žene, ali i umjetno izazvana, uzrokovana operativnim zahvatom, zračenjem, kemoterapijom ili nekim lijekovima.

 Procijenjuje se da oko 75% žena ima smetnje povezane sa periodom promjene, a najčešće su :

 • navale vrućine – koje mogu biti vrlo blage , ali i tako silovite da izazivaju nesanicu i potištenost. Noćno znojenje se najčešće javlja između 2 i 4 sata ujutro.
 • lupanje srca
 • oticanje i osjetljivost dojki
 • poremećaj obilnosti i učestalosti menstruacija
 • promjene libida
 • suhoća rodnice i bolan spolni odnos
 • poremećaji mokrenja
 • suhoća kože
 • gubitak koštane mase
 • nagle promjene raspoloženja

Navedene tegobe su prolazne.

Kako bismo izbjegli jače simptome , potrebno je  usvajati dobre životne navike već od rane mladosti. Ukoliko su ženske osobe punije građe ( BMI od 25-30 i više) potrebno je paziti na prehranu i u nju uvoditi dosta antioksidansa poput vitamina C i E. Također savjetujem smanjiti /prestati pušiti jer pušenje oštećuje krvne žile i stvara veći rizik od krvnožilnih posljedica starenja. Ginekološki pregled potrebno je učiniti jednom godišnje. 

Liječenje mora biti strogo individualno. Najvažnija preporuka jest promjena životnih navika-pravilna prehrana, boravak na svježem zraku, pojačana tjelesna aktivnost, prestanak pušenja…

Na tržištu postoje prirodni  pripravci koji umanjuju tegobe povezane s promjenom. Tu se najčešće koriste  fitoestrogeni ( npr soja) te derivati biljke cimicifuga racemosa.  Svakako u prehrani dodajemo antioksidanse i pazimo na redukciju masnog tkiva žene koja se može postići pravilnom tjelovježbom.

O ljekovitim biljkama treba razmislita kada:

 • Žene imaju blage simptome , ali ipak žele ublažiti tegobe
 • Ako vjeruju da su ljekovite biljke prirodnije i imaju povoljni učinak od propisanih hormona
 • Ako žele izbjeći HNL ( hormonsko nadomjesno liječenje) zbog straha od raka dojke ili nekog drugog zdravstvenog razloga
 • Ako uzimaju HNL , ali je žele dopuniti povoljnim učincima ljekovitih biljaka
 • Ukoliko ne podnose HNL

Hormonsko nadomjesno liječenje ( HNL)  je jedan od mogućih pristupa ženama koje imaju jake subjektivne smetnje. HNL su hormoni koji se metaboliziraju kroz jetru i bubrege tako da se prije njihovog uzimanja mora učiniti procjena stanja tih organa i to vađenjem krvi.  Tom prilikom provjeravamo i masnoće.  Orijentiramo se o činjenici da li je osoba bila ili jest pušačica te da li je njen BMI veći od 25 tj. 30. HNL ima svoje prednosti i nedostatke koje treba individualno procijeniti.

U postmenopauzi se stvaraju  novi prioriteti, tijelo se prirodno prilagođava novonastalim hormonskim promjenama, žene se moraju nositi sa mitovima i stvarnošću posljedica tih promjena te mudro procijeniti i spriječiti rizike zdravstvenih tegoba poput srčane bolesti, gubitka pamćenja ( Alzheimerova bolest) i raka povezanog s hormonskom neravnotežom. U tome joj uvelike pomaže njen odnos s okolinom te redoviti ginekološki pregledi.

 

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja