Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Matičnjak – biljka bez koje je organski vrt potpuno nezamisliv

Matičnjak – biljka bez koje je organski vrt potpuno nezamisliv

Zahvaljujući znanjima redovnika koji su ovom biljkom liječili mnoge bolesti prenesena je i u srednju Europu. Matičnjak je najpoznatija medonosna biljka koja svojim mirisom i nektarom privlači mnoštvo pčela te je stoga i prozvan matičnjak, lat. Melissa – pčela. Drugi nazivi za matičnjak : nana, čelinjak, limunka, melisa, medenka, macina trava, pčelinja trava i dr.

Mnogi poznati liječnici iz srednjeg vijeka hvalili su njegova ljekovita svojstva, a njemačka redovnica iz 12. stoljeća sv. Hildegard von Bingen (1098-1179) ovako je u svojim spisima zapisala o ljekovitosti matičnjaka : ” Tko ga jede rado će se smijati, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno.”

Matičnjak se preporučuje kao lijek kod depresije, bolesti živaca, hipohondrije, bolesti srca, otklanja različite probleme kod žena uključujući menstrualne poteškoće i neplodnost, blagotvorno djeluje i na želudac te otklanja brojne druge probleme. Matičnjak je prirodni anti-depresiv koji smiruje tijelo i um te daruje vedrinu i optimizam.

Matičnjak – biljka bez koje je organski vrt nepotpun i nezamisliv

Svaki vrtlar koji vrtlari u skladu sa prirodom u svoj vrt želi privući mnoštvo pčela, a kako bi uspio u tome u svoj vrt sadi različito začinsko i ljekovito bilje. Matičnjak je ljekovita, aromatična i začinska biljka koja svojim nektarom i mirisom privlači pčele koje oprašuju naše biljčice, pa ga stoga sadimo po cijelom vrtu.

Matičnjak voli sunčana mjesta u vrtu, ali dobro podnosi i one sjenovite i manje osunčane dijelove vrta.

Sjetva i presađivanje

Matičnjak se može uzgojiti iz sjemena, ali mnogo jednostavnije ga je razmnožiti pomoću mladih sadnica, pokrajnim izdancima korijena, ili pomoću reznica. Kako se brzo širi vegetativnim putem u vrlo kratkom vremenu dijeljenjem mladih grmića u proljeće može se rasaditi po cijelom vrtu.

Njega i gnojidba

Dodavanjem vrtnog komposta biljci osiguravamo sva potrebna hranjiva te zaštitu od proljetnih mrazeva. Redovitim orezivanjem i redovnim zalijevanjem biljci omogućujemo brži i zdraviji rast te ona može dostići visinu od 80 cm u obliku prekrasnog grmića svjetlozelenih listića.

Matičnjak dobar susjed u vrtu

Matičnjak je dobro posaditi na strateška mjesta u vrtu jer blagotvorno utječe na rast ostalog bilja. Početkom ljeta kada počne sa cvjetanjem posjećivati će ga korisni kukci poput pčela bubamara i leptira što će unijeti živost i radost u svaki vrt.

Posađen ispod voćaka jača njihovu otpornost i poboljšava aromu plodova.Ako svoje mjesto pronađe ispod breskve zaštititi će njeno lišće od kovrčanja.
Hladni napitak spravljen od svježe ubranog lista matičnjaka osvježiti će, osnažiti i razveseliti svakog vrtlara.

Izvor:organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja