Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Maslačak – dar prirode u našim vrtovima

Maslačak – dar prirode u našim vrtovima

U narodu je poznat i pod drugim nazivima kao što su: mliječnjak, radić, žučanik, žutinica, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata i dr. Biljka koja raste na livadama, travnjacima, uz puteve i kanale, česta i u našim vrtovima pa je mnogi smatraju korovom kojeg je potrebno ukloniti ni ne znajući da je teškim bolesnicima itekako potrebna i da je pravi dar prirode svima nama. Svi dijelovi biljke (korijen, cvijet, stabljika i list) su izrazito ljekoviti i koriste se u narodnoj medicini za liječenje brojnih bolesti. Pripravci od maslačka stimuliraju sve žlijezde te pojačavaju izlučivanje žlijezde slinovnice, žlijezda želuca i crijeva, jetre, žućnog mjehura i gušterače. Čajevi od lista i korijena maslačka potiču metabolizam i stimulativno djeluju na zdrave organe za izlučivanje te potiću na izlučivanje višak tvari iz tijela.

Svi dijelovi biljke sadrže mliječni sok gorkog okusa koji je zaslužan za rad bronhijalnih žlijezda i pospješivanje iskašljavanja. Biljka u sebi sadrži visok sadržaj kalija te fosfora, kalcija, željeza, natrija kao i brojne vitamine (posebno vitamin C), eterično ulje, smolu, inulin, šećer, enzime, masne kiseline, sumpor i mnoštvo drugih ljekovitih tvari. Maslačak se koristi u brojnim pripravcima poput čaja, tinkture, ulja, macerata, a od cvjetova se pravi izvrstan sirup  koji je u narodu poznat po svojim iscjeljujućim svojstvima.

Načini upotrebe pojedinih dijelova maslačka:

Stoga, prihvatimo ovaj dar i koristimo mlade listiće svakodnevno u obliku raznih salata (zelena, mješana, krumpir i sl.)  Biljka koja najbolje pročišćuje krv i ima izuzetno snažno djelovanje na rad jetre. Svojim pročišćujućim djelovanjem maslačak pomaže kod gihta i reume, oteknute žlijezde splasnu ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa stabljikama maslačka (dnevno se prožvaće 5 – 10 cvjetnih stabljika). Stabljike djeluju i kod nečistoća kože, lišajeva i osipa. Dvotjedna kura sa stabljikama maslačka pomaže slabim i bolesnim ljudima jačajući njihov organizam i oslobađajući ga od toksičnih tvari. Korijenje maslačka sirovo, ili osušeno koristi se za čaj koji pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće.

1 čajna žličica korijena prelije se sa 2.5 dcl vode i ostavi preko noći. Slijedeći dan se zagrije do ključanja i procijedi. Pije se gutljaj po gutljaj prije i poslije doručka. Kada biljka počne cvjetati (ožujak) možemo krenuti sa pripremom sirupa koji djeluje osnažujće na imunitet pa se posebno koristi kao lijek kod bolesnih i slabih osoba koje su izgubile tek. Podijelit ću sa Vama izvrstan recept od poznate iscjeliteljice biljem, Marije Treben.

Sirup od maslačka:

Dvije vrhom pune pregršti cvjetova (oko 4 šake) stavimo u 1 litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo posudu sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Slijedeći dan procijedimo na cjedilu i sa obje ruke dobro istisnemo tekućinu iz cvjetova. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo pola limuna (iz organskog uzgoja) isječenog na kriške. Posudu vratimo na štednjak  uključimo ga na 1 (najslabije) kako bi tekućina isparila bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. Sirup ne bi smio biti pregust jer se nakon nekog vremena kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne.

Maslačak biljka koja vrt obogaćuje brojnim mineralima

Prepuna kalija, fosfora, kalcija i željeza biljka je izvrsna za pravljenje tekućeg gnojiva koje voli plodovito i korijenasto bilje u našim povrtnjacima te sve bobičasto voće kao i jabuke i kruške. Kalij (K) potiče cvatnju i rast plodova. Fosfor (P) igra važnu ulogu za rast korijena, dok kalcij (Ca) potiče biološku aktivnost tla, održava stabilnu pH reakciju i štiti biljke od prijevremenog opadanja lišća i plodova naročito za sušnih razdoblja.

Priprema gnojnice

1 -2 kg listova i cvjetova maslačka na 10 litara vode. Bilje se potopi u vodi i ostavi dok ne prođe fermentacija (oko 2 tjedna). Potrebno je svakodnevno promiješati ovu otopinu dok se proces fermentacije ne završi (kada se prestane pjeniti). Za zalijevanje plodovitog i korijenastog povrća tijekom intenzivnog rasta koristi se razrijeđeno sa vodom u omjeru 1 : 10 dva puta mjesečno. Kruške, jabuke te drvenasti grmovi zalijevaju se nerazrijeđenom otopinom nekoliko puta tijekom sezone. Lišće koje je bogato hranjivim tvarima može se koristiti kao malč oko biljaka te kao dodatak u kompostnim hrpama.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja