Naslovna  /  Kolumne   /  Marija Terezija – velika žena u velikoj haljini

Marija Terezija – velika žena u velikoj haljini

No uz sve to, kraljica Marija Terezija stigla je i mnogo toga drugog. Njezinu četrdesetogodišnju vladavinu obilježili su brojni ratovi ali i velike reforme koje su modernizirale zastarjelu monarhiju. Marija Terezija ( 1717. – 1780.) bila je prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom, češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja, govorila je pet jezika: njemački, latinski, francuski, španjolski i talijanski.

Rodila je 16-tero djece, 5 sinova i 11 kćeri, no mnogi od njih su rano i umrli uslijed nemilog vremena ratova i bolesti. Njezina najmlađa kći Marija Antoaneta postala je francuska kraljica, supruga Luja XVI, te završila na giljotini tijekom Francuske revolucije.

Sad se ja malo pravim pametna, ali do nedavno nisam puno toga znala o toj iznimnoj ženi. Tek nakon što je Kookabee atelje dobio izuzetnu priliku izraditi repliku jedne njezine haljine prema slici, kao narudžbu grada Bakra, krenula sam u svoje istraživanje.

Znala sam da se radi o razdoblju Baroka, o teškom kostimu punom dijelova i bogatih detalja, pogotovo ako se radi o haljini za jednu kraljicu. Iako sam već do sada izradila nekoliko baroknih krinolina, ovo je ipak bio takav najzahtjevniji pothvat. Osim haljine, bogato ukrašene zlatnom čipkom i raznim detaljima, ispod se nalazilo još mnogo dijelova: potkošulja s bogatim čipkanim rukavima, korzet, dvije podsuknje i bokovi. Bokovi su me moram priznati od svih vidljivih detalja najviše namučili! Prvo sam izradila “bačvice”, kako se po pravilima i rade bokovi za takav kostim, no pod svom težinom haljine i podsuknja, iako sam ugradila žice koje su pridržavale oblik, haljina ih je svejedno “spljoštila”. Trebalo je smisliti neko drugo rješenje, a da nije običan banana jastuk na vezanje. Nakon podosta mozganja smislila sam kako da izradim bokove koje haljina neće spljoštiti! A osim svih dijelova kostima i ukrasa, u haljinu je trebalo ugraditi i elemente s kojima se kostim može prilagoditi po veličinama, tako da ga može nositi više osoba i da svakoj jednako lijepo stoji…Uglavnom, da vas ne zamaram previše tim tehničkim detaljima, reći ću još samo da je to do sad bila naša najzahtjevnija i najvrednija haljina.

Razlog zbog kojeg je grad Bakar naručio takav vrijedan kostim je taj što je grad prošlog tjedna proslavio 240. obljetnicu Povelje kojom je Marija Terezija proglasila grad Bakar slobodnim kraljevskim gradom. Krajem 18. I početkom 19. Stoljeća Bakar je bio najveći hrvatski grad, tako pišu, sa 7656 stanovnika, dok je u to vrijeme Varaždin imao manje od pet tisuća, a Zagreb manje od tri tisuće stanovnika. A kako to znamo? I to je jedna od zasluga Marije Terezije koja je provodila popise stanovništva i zemljišta (katastri) te uvela kućne brojeve u Monarhiji.

Nakon svečanog otkrivanja spomenik replike Povelje, posjetitelji su krenuli u povijesnu šetnju Bakrom s Marijom Terezijom koju je “oživjela” Marjeta Trkman Kravar, u haljini izašloj upravo iz Kookabee ateljea.

Kroz čitanje nekih članaka i razgovore s turističkom vodičkinjom Marjetom, te mojom dragom prijateljicom Janjom Blažona, koja se već duže vrijeme zanima i istražuje razdoblje vladavine Marije Terezije posebno u hrvatskoj, saznala sam puno toga zanimljivog.

Gospodarske reforme Marije Terezije bile su primarno usmjerene na reformiranje, te postepeno ukidanje feudalnih i uređivanje kmetskih odnosa, smanjenje davanja kmetova feudalcima i zamjena iste porezima.

Poticala je sadnju novih kultura, kao npr.krumpira, a između ostalog i proizvodnju svile u Varaždinu. Otvarala je nove medicinske ustanove i rađaone, što je dovelo do demografskog rasta. Oduzela je redovima katoličke Crkve školske poslove, znači odvojila je školu od Crkve. Sva djeca, oba spola, u dobi od 6 do 12 godina, bila su obavezna pohađati školu.

S druge strane, progon, torturu i parnice protiv vještica stavila je pod svoju kontrolu, što je ubrzo (1758.) dovelo i do konačne likvidacije tog srednjovjekovnog krvavog nasljeđa.

U vrijeme Marije Terezije, Hrvatska je podijeljena na županije. 1767. godine formirala je Hrvatsko kraljevsko vijeće, čime je povećala ulogu Hrvatske i smanjila njezinu ovisnost o Ugarskoj. Sjedište vijeća je do 1776. bilo Varaždinu, kada je u gradu izbio veliki požar, nakon čega je (zajedno s Banskim stolom) preseljeno u Zagreb…

U svakom slučaju, Marija Terezija je bila stvarno velika žena, iako je u svojoj vladavini sigurno imala i dosta minusa, ipak je doprinjela brojnim poboljšanjima na opće dobro. Svome je sinu Josipu ostavila u nasljeđe opomenu kako nikad ne smije zaboraviti da je bolji osrednji mir nego slavni rat. A mene iznimno veseli da smo u našem ateljeu dobili povjerenje grada Bakra i svojim kostimom pomogli “oživjeti” jednu tako veliku ženu kao što je to bila kraljica Marija Terezija.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja