Naslovna  /  Kolumne   /  Mala škola visoke mode

Mala škola visoke mode

Takva odjeća, koja se posebno izrađuje za individualnog klijenta,  prilagođena točnim klijentovim mjerama i specifičnoj građi tijela, u modnom svijetu naziva se Haute couture, prevedeno na hrvatski: visoka moda.

Couture se doslovno prevodi iz francuskog kao “krojenje”, ali se također može odnositi na modu, šivanje ili ručni rad. Haute se doslovno prevodi u “visoku”.

Prema definiciji, Haute couture je vrhunska moda koja se ručno gradi od početka do kraja,  izrađuje se od visokokvalitetne, skupe, često neobične tkanine, s dugotrajnim procesom izrade i iznimnom pažnjom prema detaljima, s tehnikama i elementima ručnog rada, izrađena rukama najiskusnijih i najsposobnijih majstora.

Couturier je ustanova ili osoba uključena u modnu industriju koja izrađuje originalnu odjeću po narudžbi za privatne klijente.

S obzirom na količinu vremena, novca i vještina potrebnih za svaki takav odjevni komad, odjeća za visoku modu prema definiciji nema oznaku cijene. Takva odjeća je luksuz rezerviran za imućne ljude kojima cijena ne utječe na izbor, cijena nije bitna i za nju se ne pita.

Poznat je citat Coco Chanel: “The best things in life are free. The second best are very, very expensive.”

Pojam Haute couture se izvorno odnosio na rad Engleza Charlesa Fredericka Wortha, koji je radio u Parizu sredinom devetnaestog stoljeća. Worth je omogućio svojim klijentima da odaberu boje, tkanine i druge detalje prije nego što je započeo proces dizajniranja koji je u to vrijeme bio vrlo neuobičajen. Worth se smatra ocem visoke mode jer je iz korijena promijenio način na koji je modna odjeća, krojenje i šivanje doživljavano, krojačica je postala umjetnik: modni dizajner. 

U suvremenoj Francuskoj pojam Haute couture zaštićen je zakonom i smiju ga koristiti samo modne kuće koje zadovoljavaju određene, strogo definirane standarde. Za odlučivanje o tome tko će dobiti to pravo zadužena je “regulacijska komisija koja određuje koje modne kuće mogu biti prave kuće visoke mode”.

Međutim, taj se izraz koristi i labavo za svu modnu odjeću visoke kvalitete, bilo da je proizvedena u Parizu ili drugim modnim metropolama poput Londona, Milana, New Yorka ili Tokija. U oba slučaja, pojam se može odnositi na modne kuće ili modne dizajnere koji stvaraju ekskluzivnu modu ili modne kreacije.

I na našim prostorima ima nas, takvih dizajnera čiji rad prema definiciji zaista spada pod pojam visoke mode, no ipak smo ovdje još daleko od shvaćanja takvih vrijednosti, a uz to smo ograničeni platežnim mogućnostima.

Kod nas je još uvijek vrlo često cijena na prvom mjestu, ponekad čak i prije nego definiramo model, tkanine i izradimo skicu, postavlja se pitanje koliko košta… No ipak za svaku našu mušteriju i u svaku našu kreaciju uložimo jednako truda, znanja i stručnosti da zadovoljimo sva očekivanja i standarde, ali svoju kreaciju prilagodimo i planiranom budžetu koji je mušterija spremna odvojiti.

Ne morate biti imućni da bi bili dotjerani. Niti su imućni ljudi uvijek dotjerani. Osobni stil ne zavisi od debljine novčanika.

“People think luxury is the opposite of poverty. It is not, it is the opposite of vulgarity.” – Coco Chanel.

Ako ste jedna od žena koju ove sezone očekuje pojavljivanje na nekoj od svečanih proslava, a još uvijek niste pronašle svoju idealnu kombinaciju, zavirite u naš Kookabee atelje, možda vas upravo ovdje čeka vaša Haute couture haljina snova, vrhunske izrade i finih tkanina, a uz to i po pristupačnoj cijeni za hrvatski standard.

Za kraj još jedna mudrost kraljice stila Coco Chanel: “Dress shabbily and they remember the dress; dress impeccably and they remember the woman.”

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja