Naslovna  /  Fina papica   /  Makovnjača – slatki klasik na blagdanskom stolu

Makovnjača – slatki klasik na blagdanskom stolu

Makovnjača je još jedan od kolača koje vezujem uz Božiće svoga djetinjstva. Za nju je također bila zadužena moja baka – i njenoj je malo koja mogla parirati. Nažalost, nisam je nikad pitala za recept. Nije me kuhanje, a ni pečenje, zanimalo dok je ona još aktivno pripremala blagdanske ručkove. Kasnije, kad sam se ozbiljnije prihvatila kuhanja, nisam imala nikakvog interesa prema tradicionalnim kolačima. Morala sam napraviti cijeli krug preko svih mogućih vrsta muffina, cup cakeova, cheesecakova, palvova i macarona da bi se vratila korijenima.

Sada me baš sve tradicionalno veseli, nema mi većeg gušta i izazova nego napraviti dobru makovnjaču, sirnicu ili fritule. Takvi kolači, koliko god djeluju jednostavni i uobičajeni, tehnički su poprilično zahtjevni. Kod njih nema puno eksperimentiranja, morate poštovati pravila, dobro ih umijesiti pa im dati vremena (i ljubavi) da se dignu. Pravi je to labour of love, koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom. No, ako mislite ovdje tražiti prečice, onda vam savjetujem da ni ne pokušavate. Ovom tipu dizanog tijesta jednostavno treba pristupati polako i strpljivo. Kako bi moja makovnjača bila okusom što sličnija bakinoj morala sam malo eksperimentirati i isprobavati razne recepte. Mislim da sam s ovim receptom došla negdje vrlo blizu njene, naravno nije isključeno da ću u budućnosti još eksperimentirati, ali ovaj recept je dobar i zaslužuje objavu. Njega uvijek pripremam i na radionicama kada obrađujemo dizano tijesto i nikada me nije iznevjerio.

Za tijesto:

  • 50 g maslaca, omekšanog
  • 1 naranča, sok i korica (ako imate provjerene)
  • 1 jaje
  • 1 vrećica suhog kvasca za slatka tijesta
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žumanjka
  • 150 ml mlijeka, mlakog
  • 80 g šećera
  • 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje

Za nadjev:

  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g mljevenog maka
  • 150 g šećera
  • 150 – 200 ml mlijeka, vrućeg
  • 1 bjelanjak, umućen u čvrst snijeg

Postupak U zdjeli

– pomiješajte brašno i sol pa zatim dodajte suhi kvasac i još jednom promiješajte. Umutite žumanjke i cijelo jaje s mlijekom pa dodajte brašnu. Dodajte i narančin sok i koricu, šećer i maslac te električnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesite mekano i elastično tijesto. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga umijesite, najmanje 10 minuta. Ako imate jaki samostojeći mikser onda miješanje tijesta možete prepustiti i njemu. Cilj je dobiti glatko tijesto koje se lijepo ponaša pod rukom i ne lijepi se previše. Tijesto vratite u zdjelu koju ste malo premazali uljem, uljem premažite i tijesto, prekrijte ga i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči. S obzirom na to da je ovo jako bogato i masno tijesto, dizanje može trajati dosta dugo, oko dva sata. Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev. Mak izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte kipućim mlijekom. Po želji dodajte rum. Ostavite smjesu sa strane da se ohladi. Kada se malo ohladi umiješajte snijeg od bjelanjka i premažite makovnjače.

Slaganje i pečenje

Kad se tijesto udvostruči podijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Svaku polovicu razvaljanog tijesta premažite nadjevom i zarolajte. Složite u lim obložen papirom za pečenje i ostavite dizati još nekih pola sata. Prije pečenja svaku štrucu malo nabodite po vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 40 – 50 minuta, pred kraj pečenja ih premažite umućenim žumanjkom i mlijekom. Ako vam tijekom pečenja makovnjače počnu jako tamniti, prekrijte ih listom papira za pečenje ili aluminijskom folijom. S nadjevom možete eksperimentirati pa mu dodavati razne začine kao što su cimet ili klinčić, možete dodati i kakao u prahu, narančin sok, rogač, kavu, suhe grožđice…

Fotografija: Andrea Cukrov

Izvor: gastro.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja