
Maca – prirodni izvor zdravlja i ljepote
Porijeklom je iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua. Zbog sve veće potražnje, u Peruu je svake godine sve više površina posađenih macom koja je vrlo popularna zbog svojih blagotvornih afrodizijačkih svojstava i općenito za jačanje organizma. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.
Po hranidbenoj vrijednosti slična žitaricama
Po svojoj hranidbenoj vrijednosti maka je slična žitaricama kao što su kukuruz, riža ili pšenica. Osnovu, 60-75%, čine ugljikohidrati, a od ostalih hranidbenih sastojaka dolaze proteini (10-15%) i masti (2,2%). Značajan je udio i dijetetskih vlakana (8%). Sadrži oko 10 % kalcija i značajne količine magnezija i kalija te željezo, jod, silicij, vitamine tiamin, riboflavin i askorbinsku kiselinu. Od masnih kiselina sadrži linolensku, oleinsku i palmitinsku kiselinu.
Osušeni korijen dobro uskladišten može trajati 7 godina
Korijen se može uzimati svakodnevno i u većim količinama, jer nema nikakvih štetnih nuspojava za razliku od kemijskih preparata. Znanstvenici ju svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma. Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti pa se s toga i često koristi kao energetski napitak pomiješan s vodom.
Dobrobiti konzumacije ove biljke:
- povećava razinu energije
- uravnotežuje rad hormona
- ublažava simptome menopauze i PMS-a
- djeluje pozitivno na seksualnu energiju
- pomaže kod nesanice i stresa
- povećava tjelesnu izdržljivost
- pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila
- pomaže kod neplodnosti
- poboljšava pamćenje i koncentraciju
- pozitivno utječe na zdravlje kosti i zubi
Izvor: agroklub.com
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!