Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Lubenica – prirodni lijek za povišeni krvni tlak

Lubenica – prirodni lijek za povišeni krvni tlak

Majka priroda, u suradnji s vrućim ljetnim danima, za vas je kreirala savršeni prirodni lijek – lubenicu! Ovo osvježavajuće voće (točnije povrće, jer pripada porodici tikava) pomoći će vam da uravnotežite tlak i zaštitite svoje srce i krvne žile. Osim toga, lubenica će vas izvrsno rashladiti i hidratizirati. Ona se, naime, sastoji od čak 94% vode, a ostalo su nutrijenti i antioksidansi, poput vitamina A, B i C te minerala magnezija, kalija i mangana. Još je jedna dobra vijest vezana uz lubenicu – budući da je niskokalorična (1 šalica = 46 kca), u njoj bez grižnje savjesti možete uživati cijelog ljeta!

Nova studija: ekstrakt lubenice snižava tlak

Nova studija objavljena u časopisu American Journal of Hypertension, koju je proveo Arturo Figueroa, profesor na Državnom sveučilištu u Floridi, otkrila je da lubenica može znatno sniziti krvni tlak kod pretilih osoba, bilo da su opuštene ili izložene stresu. Pritisak na aortu i srce nakon konzumacije lubenice znatno se smanjuje“, kaže Figueroa. Profesor Figueroa napravio je eksperiment u koji je bilo uključeno 13 sredovječnih pretilih osoba s hipertenzijom. Sudionike je podijelio u 2 grupe: jedna je tijekom šest tjedana dobivala po 6 grama ekstrakta lubenice (4 g L-citrulina i 2 g L-arginina), a druga je dobivala običan placebo. Tijekom sljedećih šest tjedana ispitanici su se zamijenili.

Važno je napomenuti da nijedna osoba uključena u studiju nije u to vrijeme uzimala lijekove za visoki krvni tlak, mijenjala prehranu ili vježbala. Rezultati su pokazali da su ekstrakti lubenice pozitivno utjecali na tlak u aorti te na druge vaskularne parametre. Aktivni sastojci lubenice imaju vazodilatacijski učinak, odnosno šire krvne žile te tako omogućuju bolji protok krvi. Zanimljivo je i to da su pozitivno djelovali na sudionike i tijekom opuštenog stanja i tijekom izlaganja stresu.

Likopen, citrulin, kalij… čuvaju srce i tlak

Lubenica je odličan izvor likopena, koji čuva zdravlje srca. Ovaj biljni pigment, koji lubenici (i rajčici) daje crvenu boju, smanjuje upale te utječe na razine lipida u krvi. Likopen također smanjuje krutost arterija te debljinu njihovih zidova. Usto, lubenica sadrži i citrulin, koji potiče cirkulaciju, odnosno protok krvi u krvnim žilama. Citrulin je aminokiselina koja pomaže u stvaranju dušikova oksida. Upravo dušikov oksid širi krvne žile, što sprečava nagle skokove krvnog tlaka.  Osim toga, lubenica sadrži i dosta kalija, minerala koji djeluje kao prirodni diuretik i normalizira krvni tlak. Svakako jedite i ostalo voće ili povrće koje sadrži za vas važni kalij, poput banane, dinje, špinata, celera i zelene salate. Uz kalij, lubenica sadrži i iznimno važan magnezij, koji također igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srčanog mišića.

Kako jesti lubenicu?

Lubenicu možete jesti ujutro i uključiti je u svoj zdravi doručak. Možete je i dodati u voćnu salatu i vaše omiljene ljetne smoothieje, ili si od nje pripremati svježi sok za savršeno ljetno osvježenje. 

Izvor: alternativa-za-vas.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja