Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ljetne vrućine: Kako znati je li bebi prevruće?

Ljetne vrućine: Kako znati je li bebi prevruće?

No što kada se temperature popnu na +35 C? Kako da znamo je li bebi, kojoj mora biti toplo, zapravo pretoplo?

Najbolje se osloniti na vlastiti instinkt i procjenu. Vi najbolje poznajete svoju bebu i već znate kada je plačljiva i razdražljiva zato što joj nešto ne paše, odnosno zato što joj je prevruće. Naime, kao i mnoge druge stvari koje ju tište, osjećaj da joj je prevruće beba će također komunicirati cendranjem i plakanjem. Ako niste sigurni plače li zato što joj je vruće poslužite se metodom eliminacije – ako nije prljava pelena, ako je sita i naspavana, vrlo vjerojatno joj smeta vrućina i zato se meškolji i nemirno cendra.

Isto tako, ako je bebi prevruće ona će i na dodir biti jako topla. Stavite usnice na bebino čelo, a potom na trbuščić, pa ako je svugdje podjednako vruća, vjerojatno joj je pretoplo. Nadalje, beba će biti zajapurena i crvena u licu, znojiti se, kosica će joj biti mokra na području vrata, a ponekad će od tog znoja dobiti i osip po vratu te će ubrzano i pomalo otežano disati (baš kao i odrasli kad ne mogu disati od vrućine). Dobar indikator da je bebi prevruće su i užarene uši i jako vrući prstići na rukama. Baba će tražiti više vode i možda biti malo pospanija i manje živahna no inače kada joj je vruće.

Normalna tjelesna temperatura kod bebe je između 36 C i 37 C. Čak i ako joj izmjerite temperaturu do 37,5 C (koja ne raste dalje iz sata u sat), to je normalno i tada možete biti sigurni da joj je prilično vruće zbog previše odjeće i previsoke temperature u prostoriji u kojoj boravi.
Što učiniti kad je bebi prevruće?

Prije svega skinite joj jedan sloj odjeće i pričekajte oko pola sata da vidite je li se prirodnim putem rashladila. Uzmite vlažnu maramicu, malo je protresite da se rashladi pa njome prebrišite bebu (posebno na mjestima gdje se oznojila). Isto možete napraviti i s mekanom gazom koju ste namočili u mlaku vodu.

Svakako joj skinite čarapice i kapicu. Naime, bebe imaju vrlo ograničenu sposobnost da se rashlade znojenjem. Većinom se znoje po vratu, glavici, šakama i stopalima (na istim mjestima na kojima najviše gube toplinu kad im je hladno), pa ako im zamotate glavicu u kapicu i stopala u čarapice, beba se neće moći rashladiti prirodnim mehanizmom koji je kod nje još u razvoju.

Temperaturu doma održavajte na temperaturi koja je 7 – 10 stupnjeva C niža od vanjske temperature. Na primjer, ako je vani 38 C, u vašem domu neka bude između 28 i 31 C. Nikako manje, jer može doći do temperaturnog “šoka” kod beba i djece prilikom prelaska iz jedne u drugu temperaturnu okolinu.

Za dnevnog spavanja bebu nemojte odijevati u previše slojeva odjeće. Neka bude samo u pelenama i svojem bodiću. Bebu pokrijte prozračnom gazom ili tankom pamučnom dekicom po golim ručicama i nožicama, a beba će se sama otkriti bude li joj jako vruće.

Ponekad je teško procijeniti kako odjenuti bebu da joj bude ugodno, no najbolje je da procijenite prema sebi. Ako je vama vruće i dan provodite u kratkim hlačicama i majci s kratkim rukavima, isto tako odjenite i bebu (iako imajte uvijek uz sebe rezervne čarapice i majicu s dugim rukavima kada odlazite iz kuće). Ako je vani toliko vruće da bi i vi najradije hodali samo u kupaćem kostimu, onda tako odjenite i bebu tj. stavite joj samo bodić bez rukava i nogavica. Kao što ne biste sebe, ne odjevajte niti bebu u poliester, najlon i sintetiku, već isključivo u pamučnu prozračnu odjeću.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja