Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ljetna opasnost: Komarci

Ljetna opasnost: Komarci

 

Komarci su odavno poznati kao nositelji raznih zaraza, a među njih spada i virus Zapadnog Nila koji se ističe kao jedan od najopasnijih. Pojedine vrste komaraca inficiraju se ovim mikroorganizmom prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili drugih sisavaca. Ovaj se virus ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, kao ni sa zaraženih životinja na čovjeka bez ugriza komarca. Često se naziva i groznicom Zapadnog Nila.

Simptomi koji se manifestiraju zbog ove bolesti isti su kod svih dobnih skupina, a uključuju vrućicu, glavobolju i umor. Povremeno ovaj virus uzrokuje i osip po trupu, natečene limfne žlijezde i bol u očima.
Simptomi mogu trajati nekoliko dana ili nekoliko tjedana, a 80% zaraženih simptome ne pokazuje uopće.
Kako izbjeći komarce?

Komarci se razmnožavaju u vodi, pa ispraznite tanjuriće od cvijeća, kante i bazene kada nisu u upotrebi, a vodu u posudici kućnoga ljubimca mijenjajte često.
Budući da su komarci najaktivniji u zoru i sumrak, ako postoji potreba za izlaskom najbolje je nositi odjeću dugih rukava. Virus Zapadnog Nila ne prenosi se uobičajenim kontaktima među ljudima, poput diranja ili ljubljenja.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze od ključne je važnosti prevencija. To se najviše odnosi na programe kontrole komaraca u zajednici kako bi se smanjila njihova populacija. Obzirom da to nije uvijek izvedivo, važno je pažnju posvetiti i mjerama osobne zaštite.

Nekoliko je načina za najbolju zaštitu od uboda komaraca:

Kod boravka na otvorenom koristite repelente, među kojima je najpoznatiji DEET (kemijski repelent koji odbija komarce).
Komarci su uglavnom aktivni u zoru i u sumrak – izbjegavajte izlaske u to vrijeme ukoliko je moguće, ako nije obucite dugu odjeću, kako bi vaša koža bila zaštićena. Uklanjajte vodu iz svih predmeta u kojima se ona inače zadržava – u vodi koja stoji dulje od tjedan dana ličinke komarca mogu se razviti u odrasle jedinke.
Mrtve ptice na određenom području pokazatelj su moguće prisutnosti virusa Zapadnog Nila. Ni slučajno ih ne dirajte golim rukava, nego ovakvu pojavu prijavite nadležnim službama.

Ako se ipak dogodi da vaše dijete komarac ubode, evo što napraviti:

Odvedite dijete na sigurno kako bi se izbjegli daljnji ubodi.
Dio tijela koji je uboden držite mirno. Ako je rilce komarca ostalo u rani, pokušajte ga izvaditi pincetom ili sastrugati kreditnom karticom.
Operite ubodeno mjesto vodom i sapunom ili prebrišite dezinfekcijskom maramicom.
Stavite hladan oblog ili led kako biste ublažili bolove i smanjili oteklinu. Oblog ili led stavite izravno na kožu i nemojte masirati ili trljati to područje.
Ako se ubod nalazi na usni ili u ustima, cuclanje kockice leda trebalo bi smanjiti otok i ublažiti bol.

Pomoć liječnika nije potrebno tražiti ako dijete ima blage ili umjerene reakcije na ubod komarca, ali ipak kontaktirajte ga ako dijete:

Ima anafilaktičku reakciju, koja obično počinje u roku od 20 minuta (a najkasnije 2 sata) od uboda. Dijete će u tom slučaju imati otečeno lice, usne, jezik ili poteškoće s gutanjem, disanjem te kašalj. Ove simptome često prate i osip i svrbež. Prati osjećaj zbunjenosti, sa ili bez nesvjestice.
Ima izraženu lokalnu reakciju kao što su izražen otok, bol ili crvenilo.
Dobije infekciju koja se obično javlja oko 24-48 sati nakon uboda, a karakterizira ju povećana bol, osjetljivost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda, zajedno s groznicom i općim umorom.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja