Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Ljekovita svojstva jaglaca – skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Ljekovita svojstva jaglaca – skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen

Ovo se bilje nalazi posvuda u prirodi – od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je podsjetiti na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i liječenju raznih bolesti. 

Skupljaju se cvjetovi, listovi i korijen 

Poznato je da su cvjetovi jaglaca jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korijena i rizoma se također prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija dišnih puteva, a osobito dobro djeluje kod bronhitisa. Čaj od korijena pomaže u smanjenju glavobolje, djeluje umirujuće i smanjuje nervozu, liječi nesanicu, vrtoglavicu i nesvjesticu. Također se koristi za liječenje bolesnih bubrega i reumatizma. 

Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvatnje se postotak vitamina povećava, sve do travnja. Mladi listovi se mogu jesti kao salata, stavljati u juhe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv proljetnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama. 

 Oprez pri konzumaciji zbog saponina 

Kod upotrebe jaglaca postoje ograničenja jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Također, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje. 

Vole polusjenovite položaje i vlagu 

Jaglac je izuzetno otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će tijekom cvatnje dobiti dovoljno svjetla, a kasnije kad prođe razdoblje cvjetanja i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.  Rani (ljekoviti) jaglac bolje će uspijevati na područjima sličnijim njegovu prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jaglace je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati. 

Jaglaci su također dobar izbor za prozorske daske te svjetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od 5 do 18°C. Za sobne uvjete najbolji odabir su: Primula obconicaPrimula sinensisPrimula malacoides i Primula grandiflora. 

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 
 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja