
Lava kolač – desert za posebne prigodne i posebne ljude
Miksanje smjese i pečenje oduzet će ti samo pola sata, ali imaj na umu da moraš unaprijed pripremiti kuglice od ganachea koje se umeću u sredinu.
Sastojci:
- 160 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 60 ml slatkog vrhnja
- 110 g maslaca
- 70 g šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 35 g glatkog brašna
Priprema:
1. Najprije otopi 60 g čokolade sa 60 ml vrhnja na pari. Dobro promiješaj kako bi sjedinila smjesu pa stavi u hladnjak na barem dva sata.
2. Formiraj šest kuglica od pripremljene smjese i drži ih u hladnjaku.
3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Premaži maslacem ili uljem šest kalupića za souffle ili lava kolač.
4. Otopi na pari preostalih 100 g čokolade s maslacem. Pusti da se malo ohladi.
5. Izmiksaj jaja, žumanjke, šećer i vaniliju u pahuljastu smjesu.
6. Umiješaj otopljenu i rashlađenu čokoladu, brašno i promiješaj špatulom.
7. Prelij tijesto u kalupe pa u svaki umetni jednu čokoladnu kuglicu. Peci otprilike 15 minuta, sve dok se vanjski sloj ne stvrdne na dodir.
8. Pusti da odstoje pet minuta u pećnici, a potom ih izvadi. Oštrim nožem prođi uz rub svakog kalupa, a zatim iskreni kolač na desertni tanjur.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!