Naslovna  /  Fina papica   /  Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca

Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca

 

Mali trikovi za savršeni souffle su:

  • dodati prstohvat soli prilikom izrade snijega od bjelanjka
  • dobro premazati maslacem posudice u kojima ćete ga peći  
  • obrubiti posudice kako bi se nabujak lakše dizao
  • prilikom pečenja dobro je napuniti glavnu posudu u kojoj se peče kipućom vodom  do sredine zdjelica 
  • nikako ne otvarati vrata pećnice prilikom pečenja
  • važno je ne peći ga predugo kako bi sredina ostala meka ili tekuća ovisno o vašem ukusu.

 

Sastojci (6 velikih keramičkih posudica):

  • 10 g maslaca (oko dvije žlice)
  • 6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice)
  • 2,5 dl hladnog mlijeka 
  • 200 g tamne čokolade 
  • 4 jaja (2 žutanjka i 4 bjelanjka)

 

Postupak:

  1. Narežite čokoladu na sitne kockice.
  2. Od brašna, mlijeka i maslaca napravite umak poput bešamela tako što ćete najprije na vatri otopiti maslac, a zatim dodati brašno te dobro
  3. Pazite da brašno ne zagori, a kada dobije lijepu i lagano žutu boju dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa ne dobije svilenkastu teksturu. 
  4. Čokoladu prelijte vrućim umakom i miješajte dok se ne otopi.
  5. U prohlađenu smjesu od čokolade dodajte žutanjke, a potom ručno špatulom umiješajte snijeg od četiri bjelanjka koje ste prethodno umutili s prstohvatom soli. 
  6. Keramičke posudice premazane maslacem napunite do vrha. Tako napunjene posudice očistite i obrubite.
  7. Pecite souffle 7-10 minuta, ovisno o vašim željama na  180 °C.

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja