
Lava cake – čokoladni desert koji topi sva srca
Mali trikovi za savršeni souffle su:
- dodati prstohvat soli prilikom izrade snijega od bjelanjka
- dobro premazati maslacem posudice u kojima ćete ga peći
- obrubiti posudice kako bi se nabujak lakše dizao
- prilikom pečenja dobro je napuniti glavnu posudu u kojoj se peče kipućom vodom do sredine zdjelica
- nikako ne otvarati vrata pećnice prilikom pečenja
- važno je ne peći ga predugo kako bi sredina ostala meka ili tekuća ovisno o vašem ukusu.
Sastojci (6 velikih keramičkih posudica):
- 10 g maslaca (oko dvije žlice)
- 6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice)
- 2,5 dl hladnog mlijeka
- 200 g tamne čokolade
- 4 jaja (2 žutanjka i 4 bjelanjka)
Postupak:
- Narežite čokoladu na sitne kockice.
- Od brašna, mlijeka i maslaca napravite umak poput bešamela tako što ćete najprije na vatri otopiti maslac, a zatim dodati brašno te dobro
- Pazite da brašno ne zagori, a kada dobije lijepu i lagano žutu boju dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa ne dobije svilenkastu teksturu.
- Čokoladu prelijte vrućim umakom i miješajte dok se ne otopi.
- U prohlađenu smjesu od čokolade dodajte žutanjke, a potom ručno špatulom umiješajte snijeg od četiri bjelanjka koje ste prethodno umutili s prstohvatom soli.
- Keramičke posudice premazane maslacem napunite do vrha. Tako napunjene posudice očistite i obrubite.
- Pecite souffle 7-10 minuta, ovisno o vašim željama na 180 °C.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share