
Lagane i pahuljaste krafne – najtraženiji recept mjeseca
Ove krafne imaju lijepi, bijeli prsten, odlične su i drugi dan. Samo ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem i za doručak će biti friške! Ako koja ostane! Ovisno o promjeru čaše ili rezača, od ove količine dobit ćete 10-20 krafnica! Uživajte!
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1/2 svježeg kvasca (20 g)
- 4 žutanjaka
- 350 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 2 žlice ruma
- naribana korica 1 limuna ili naranče
Priprema:
- U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast.
- Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.
- U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima.
- Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
- Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.
- Kada tijesto dovoljno naraste, premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine.
- Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
- U dubljem loncu zagrijte ulje.
- Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore.
- Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene.
- Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.
- Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.
- Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu. Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazurom pa posipati šarenim mrvicama… glavno da su po Vašem guštu!
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share