Naslovna  /  Fina papica   /  Lagane i pahuljaste krafne – najtraženiji recept mjeseca

Lagane i pahuljaste krafne – najtraženiji recept mjeseca

 

Ove krafne imaju lijepi, bijeli prsten, odlične su i drugi dan. Samo ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem i za doručak će biti friške! Ako koja ostane!  Ovisno o promjeru čaše ili rezača, od ove količine dobit ćete 10-20 krafnica! Uživajte!

 


Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 80 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 svježeg kvasca (20 g)
  • 4 žutanjaka
  • 350 ml mlijeka
  • 80 ml ulja
  • 2 žlice ruma
  • naribana korica 1 limuna ili naranče

 

Priprema:

  1. U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast.
  1. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.
  1. U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima.
  1. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
  1. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen.
  1. Kada tijesto dovoljno naraste, premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine.
  1. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
  1. U dubljem loncu zagrijte ulje.
  1. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore.
  1. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene.
  1. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.
  1. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.
  1. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu. Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazurom pa posipati šarenim mrvicama… glavno da su po Vašem guštu!  

 

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja