
Kus-kus – sve prednosti “najmanje tjestenine na svijetu”
Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća.
Francuski pisac Jean Jacques Bouchard pisao je o njemu još davne 1630. pa se vjeruje da je kus-kus već tada uvršten u francusku, dok je kasnije uvršten i u druge svjetske kuhinje.
U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.
Riznica esencijalnih nutrijenata
Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.
Bogat je izvor vitamina B kompleksa koji su između ostalog neophodni za vitalnost moždanih funkcija, održavanje energije i imuniteta, za proizvodnju krvnih stanica te određenih hormona.
Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.
Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.
Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.
Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva.
Pozitivno djeluje na funkcije nadbubrežne žlijezde.
Zaštitnik krvnih žila
Mineral selen, obilato prisutan u ovoj namirnici, pobrinut će se da vaš imunološki sustav ostane na besprijekornoj razini, a očuvat će i zdravlje vaših krvnih žila.
Samo jedna šalica kus-kusa sadrži čak oko 60% RDA (preporučene dnevne količine) ovog cijenjenog minerala.
Poznat je i kao snažan antioksidans, što ga čini pravim dobrotvorom ljudskog organizma koji pomaže u održavanju vitalnosti.
Kus-kus je dobar izvor kalija – jedna šalica ispunjava čak 40% preporučene dnevne doze ovog bitnog minerala.
Uloga kalija u organizmu je višestruka – regulira krvni tlak i srčane otkucaje, ublažava bolove, brine o zdravlju mišića i živaca.
On ujedno pomaže u obnovi stanica, pospješuje detoksikaciju organizma, potiče izlučivanje inzulina iz gušterače kao i metabolizam ugljikohidrata.
Dokazano je da su namirnice bogate kalijem od velikog značaja u prevenciji moždanog udara, srčanih bolesti i ateroskleroze.
Saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma
Ovo je idealna namirnica za sve koji žele regulirati prekomjernu tjelesnu težinu.
Jedna šalica ukusnih zrnaca kus-kusa ima vrlo malo masti i svega 175 kalorija.
Bogat je vlaknima koja osiguravaju produljeni osjećaj sitosti, a ujedno su od velikog značaja za dobar rad probavnog sustava.
Vlakna pomažu u eliminaciji toksina iz organizma, snižavaju kolesterol te reguliraju razinu glukoze u krvi.
Blagotvorno djeluju na mnogobrojne kožne probleme.
Redoviti unos vlakana preventivno djeluje na pojavu hemeroida i čira na želucu.
Saveznici su tijelu u sprječavanju razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa i nekolikih vrsta raka (debelog crijeva, jajnika i maternice).
Namirnica za čistu i sjajnu kožu i kosu
Zahvaljujući cinku, konzumacija kus-kusa ima blagotvorno djelovanje na izgled i zdravlje kože, kose i noktiju.
Cink, koji utječe na proizvodnju ulja u koži, zaslužan je za lijepu i čistu kožu, bez pjegica, tamnih mrlja i oštećenja te pomaže njenom bržem zacjeljivanju.
Namirnice bogate cinkom osigurat će tijelu zaštitu od akni, prištića i suhe kože, slabe i oštećene kose te krhkih noktiju.
Uključite stoga kus-kus u vašu prehranu ne samo za zdravlje, nego i ljepotu.
Dobrobiti kus-kusa:
jača imunitet
poboljšava rad probavnog sustava
sprječava razvoj dijabetesa
brine o zdravlju srca i krvnih žila
regulira tjelesnu težinu
pozitivno djeluje na mišiće
čuva zdravlje nadbubrežne i štitne žlijezde
obnavlja kožu, kosu i nokte
Tradicionalna priprema kus-kusa
Ime kus-kus potječe od berberske riječi seksu, što u prijevodu znači dobro valjano, a opisuje tradicionalni, originalni ritual pripreme kus-kusa.
Prema njemu, semolina se nakon mljevenja, lagano škropi vodom i posipava brašnom, nakon čega se rukama formira (valja) u male kuglice.
Kuglice se potom prosijavaju – one koje veličinom odgovaraju se odvajaju, a one pak koje prođu kroz sito ponovo prolaze cijeli proces, sve do željene veličine.
Nakon toga slijedi dugotrajno i pažljivo kuhanje na pari.
U tu svrhu postoje posebne posude koje se sastoje od dva dijela.
Varivo ili povrće se kuha u donjem dijelu posude, poklopljeno drugom posudom, u koju se stavlja kus-kus. Pripremljen tako, na pari povrća ili variva, dobiva poseban, neodoljiv okus.
Kada su zrnca razabrana, pahuljasta i lagana, smatra se da je kus-kus savršeno kuhan.
Modernizacijom prehrambene tehnologije sama proizvodnja je pojednostavljena pa se on danas na ovaj prirodan, tradicionalan način vrlo rijetko priprema.
Priprema instant kus-kusa
Na tržištu danas je dostupna instant verzija kus-kusa koja se za razliku od tradicionalnog, složenog postupka, priprema vrlo brzo i jednostavno.
Proces pripreme zaista ne može biti jednostavniji – kus-kus se prelije kipućom vodom ili juhom i ostavi oko 5 minuta u poklopljenoj posudi da nabubri.
Zatim se sasvim lagano promiješa, kako zrnca ne bi ostala slijepljena. Potom se začini po želji i ukusan prilog ili samostalni obrok je spreman za konzumaciju!
Ako se kombinira s umacima ili jelima od povrća, postupak je isti – nakon što zrnca upiju tekućinu, odnosno nabubre, dodaju se pripremljenom povrću ili se preliju umakom.
Ono što je kod pripreme vrlo važno je pravilan omjer tekućine i zrnaca kus-kusa.
Na svakoj ambalaži navedene su upute o pripremi, no prema nekima savršen omjer je jedna mjera kus-kusa na jednu i pol mjeru tekućine.
Idealan za sve gurmanske kombinacije
Kus-kus je ukusan, jednostavan za pripremu, a njegov blagi okus odlično se slaže s okusom mnogih slatkih i slanih namirnica.
Može se pripremati kao prilog, samostalno jelo pa čak i kao salata.
Odlično pristaje uz razne juhe, variva i umake.
Poznat je marokanski slatki umak na bazi karameliziranog luka i grožđica, koji se izvrsno nadopunjuje s kus-kusom.
Izvrstan je kao zamjena za tjesteninu te rižu u svim oblicima rižota.
Ono što je posebno zanimljivo, kus-kus se može pripremiti i poslužiti i kao desert.
U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, šećerom, mlijekom, medom i začinima poput cimeta ili vanilije ovo je omiljena dječja poslastica u mnogim zemljama.
Pustite mašti na volju i bez straha ga kombinirajte na različite načine jer s ovom svestranom namirnicom ne možete pogriješiti.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za konzumaciju ukusnih i zdravih kus-kus granula.
Kus-kus s limunom kao prilog raznim jelima
Sastojci:
2,5 šalice tekućine (juhe ili vode)
2 šalice kus-kusa
limun
sol (opcionalno)
Priprema:
Ovako se priprema najjednostavnija verzija kus-kusa (kao prilog raznim jelima).
2 šalice kus-kusa prelijte s 2,5 šalice kipuće vode ili juhe (po želji) u koju ste dodali sol, 1-2 žlice limunovog soka i malo naribane limunove korice.
Ostavite oko pet minuta da nabubri, lagano promiješajte i prilog je spreman.
Desert od kus-kusa i jabuka
Sastojci:
2,5 šalice soka od jabuka
1 šalica kus-kus zrnaca
3 jabuke
1 dcl vrhnja za kuhanje
1 šalica mlijeka
2 žlice meda
Priprema:
Jabučni sok zagrijte do vrenja, dodajte kus-kus, maknite s vatre i ostavite da nabubri (oko 5 min.)
U posebnoj posudi zakuhajte mlijeko i dodajte mu oguljene i na sitne kockice narezane jabuke.
Kada su jabuke kuhane, maknite s vatre i umiješajte već pripremljeni kus-kus.
Sve zajedno dobro usitnite mikserom, a potom dodajte vrhnje i med.
Kod posluživanja ovog deserta, u zdjelicu za posluživanje dodajte najprije jednu žlicu meda, potom pripremljeni puding koji po želji na kraju možete ukrasiti šlagom.
Kus-kus u kombinaciji s orašastim plodovima
Sastojci:
2 šalice vode
1 šalice kus-kusa
1 šalica nasjeckane mješavine orašastih plodova (orasi, bademi, pistacije i sl.)
4 žlice sjemenki suncokreta
4 prstohvata cimeta
5-6 žlica javorovog sirupa
Priprema:
Uzavrelom vodom prelijte kus-kus.
Ostavite ga oko 5 minuta da nabubri, a zatim umiješajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.
Prilikom posluživanja obogatite javorovim sirupom ili medom, po želji.
Izvor: Alternativa za vas
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!