Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Krumpirova zlatica veće štete pravi u toplijim godinama – kako ih suzbijati?

Krumpirova zlatica veće štete pravi u toplijim godinama – kako ih suzbijati?

U toplijim godinama nanose veće štete

Odrasli oblik krumpirove zlatice je žute boje s crnim uzdužnim prugama, a ženke tijekom svibnja i lipnja polažu žuto narančasta jaja na donju stranu lišća i to u skupinama od 25 do 80 jaja. Iz jaja izlaze ružičaste ličinke s crnom glavom koje nanose štete grizenjem listova krumpira. Ovaj štetnik u našim područjima ima dvije generacije godišnje, a prva nanosi veće štete. Odrasli prezime u tlu, a iz njega izlaze čim se ono na dubini od 10 cm zagrije na 15°C. Što su temperature više, zlatici je bolje, stoga se tijekom vrućina intenzivnije hrane, a čim temperatura zraka dosegne 20°C one počinju letjeti i tako je njihov prelazak na ostale nasade lakši, piše prof.dr.sc. Renata Bažok u Glasilu biljne zaštite (4/2013). I odlaganje jaja je vezano uz temperaturu pa tako kada su hladnije godine odlože manje jaja.

Hrane se lisnom masom

Zlatice se hrane listovima krumpira, a njihov napad može uzrokovati i defolijaciju tj. uništenje cime, što u konačnici rezultira i značajnim gubitkom prinosa. Kapacitet ishrane ličinki i odraslih zlatica je velik pa jedan par zlatica zajedno sa svojim potomstvom može uništiti oko 1m2 lisne površine, piše Milan Maceljski u knjizi Poljoprivredna entomologija. Potrebe za suzbijanjem temelje se na redovnim pregledima usjeva, a provjerava se određeni broj biljaka u nizu tako da se utvrde razvojni stadiji, odraslih, jaja i ličinki. Trebaju se provoditi od polovice svibnja pa je sada idealno vrijeme za to.

Važne su preventivne mjere

Glavna preventivna mjera zaštite je pridržavanje plodoreda. Osim toga, treba čuvati u nasadima i njihove prirodne neprijatelje kao što su trčci, a malčiranje slamom, koprivom i sl. će sačuvati biljke od napada. Važna je i mehanička zaštita ručnim sakupljanjem i uništavanjem jaja, ličinki i odraslih kukaca od početka njihove pojave. Sakupljanje se vrši svaki drugi dan, a važno je sakupiti što više zlatica do cvjetanja  jer tada ličinke mogu napraviti najveće štete za prinos. Nakon cvatnje zlatice ne prave više velike štete, ali i dalje ih trebate skupljati jer mogu napasti ostalo povrće. 

Prirodna sredstva koja možete sami pripremiti

Za male površine može se pripremiti i prirodno sredstvo od sode bikarbone i mlijeka. Biljke se mogu prskati i čajem od graničica tuje koje sadrže otrovne tvari za krumpirovu zlaticu. Za ovakav pripravak mogu poslužiti i borove iglice.  Pomoći će i otopina pepela, tako da se 2 kg pepela otopi u 10l vode. Zatim se 1l ove otopine razrijedi sa 10l vode te se tretiraju biljke. Suzbijanje je moguće i biološkim preparatima na bazi bakterije Bacillus thuriengiensis koji djeluje dobro, ali sporo, pa ih treba primijeniti čim zlatice iziđu iz tla. Ova sredstva ne uništavaju korisne insekte, ne remete prirodnu ravnotežu niti su opasni za pčele.

Tretiranje insekticidima – oprez zbog rezistentnosti 

Kod primjene insekticida treba voditi računa o pojavi rezistentnosti, jer zlatica brzo stječe otpornost pa neki od insekticida (posebno oni koji se koriste dugi niz godina) pokazuju slabu učinkovitost. Kako bi se izbjegla pojava rezistentnosti, treba ih upotrebljavati tako da se svake godine izmjenjuju insekticidi različitog mehanizma djelovanja, a izmjena se preporučuje i ako se tijekom jedne godine zlatica suzbija više puta. Kako navodi savjetodavka Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine, u kemijsko suzbijanje se kreće kada se na busu nađu više od 2 odrasle zlatice (prezimjele generacije), a krumpir je slabo razvijen. Ličinke se suzbijaju ako do cvatnje ima 2 do 2,5 ličinki na busu, a one ljetne generacije suzbijati kada ih ima 20 do 30 po busu.

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja