Naslovna  /  Fina papica   /  Krafne i kroštule – slatki zalogaji iz bakine kuhinje

Krafne i kroštule – slatki zalogaji iz bakine kuhinje

Pripremljene s puno ljubavi i pažnje, krafne i kroštule pravi su specijaliteti domaće kuhinje. Najbolji recepti preuzimaju se od onih najstarijih koji su ih još davnih vremena pripremali na jednostavan, ali tako poseban način. Upravo zato, krafne i kroštule u nama bude one drage, već proživljene, slatke trenutke.

Meke, prozračne i bogate krafne idealan su desert kojeg je teško nadmašiti. U zimsko su doba najslađi vjesnik dobrog raspoloženja, a njihova će priprema od vas najprije tražiti dobru dozu strpljenja. Punjene domaćom marmeladom ili čokoladom, ovi su slatki uštipci idealan dodatak svakom stolu, posebice u veljači, mjesecu veselih maškara.Male tajne ovog velikog deserta kriju se u strpljenju, dobro zagrijanoj prostoriji i pažljivom pečenju kako bi se na sredini krafna stvorio pravilan obruč, gotovo ključan detalj kod pripreme krafni.

Dalmatinske kroštule pak su specijalitet dobro poznat na obali. Specifičnog izgleda, nalik na mali čvorić, kroštule su pravi mali hrskavi užitak. Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, a ovisno o području na kojem se pripremaju, ovim se slatkim zalogajima dodaju aromatični napici. Tako će Dalmatinci tijestu za kroštule dodati domaće voćne likere ili rakije dok će Istrijani uvijek radije odabrati bijelo vino.

U kroštulama možete uživati toplima i hladnima, a u zatvorenoj kutiji mogu stajati i do tjedan dana. Naravno, ako prije ne nestanu.

Izvor: Gastro

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja