• No products in the cart.
Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kopriva i njezina uloga u vrtu

Kopriva i njezina uloga u vrtu

Rečenica iz knjige Marije Treben, koja je na mene ostavila dubok trag, dovoljno govori o višestrukoj koristi koju nam kopriva može pružiti, a glasi: ,, Kada bi ljudi znali kako je ona ljekovita, uzgajali bi samo koprive.”

Veoma rasprostranjena , samonikla biljka koju nažalost mnogi smatraju korovom, prepuna je vitamina (A, B2, C ), minerala ( kalcij, kalij, željezo, sumpor, natrij ), sadrži i obilje flavonoida, klorofila, enzime, lecitin, tanine, fitosterol, vosak, mravlju kiselinu i mnoštvo drugih tvari koje blagotvorno utječu na cijeli organizam.

U proljeće, kada započne sa rastom, od mladih listića pripremaju se  čajevi za detoksikaciju organizma, koristi se  u raznim varivima i juhama za jačanje imunog sustava, te kao zaštita od mnogih bolesti.

KOPRIVA KAO INDIKATOR TLA

Kopriva raste kao samonikla biljka na neutralnim, rahlim, plodnim, humusnim tlima, bogatim hranjivima od kojih je najzastupljeniji dušik.
Vrtovi u kojima se kopriva sama zasijava pokazatelj su dobre strukture tla i povoljnih vodo zračnih odnosa na kojima većina zasađenih biljaka ima sva potrebna hranjiva.
Za sadnju u vrtu potrebno joj je dodati vrtnog komposta ili zrelog stajnjaka.

KOPRIVA – DOBAR SUSJED U VRTU

Posađena na rubovima gredica kopriva blagonakolno djeluje na većinu bilja, stimulativo djeluje na njihov rast jačajući im imuni sustav, privlači brojne korisne kukce i oprašivaće, a odbija mnoge bolesti i štetnike.

KOPRIVA –  KORISTAN PREKRIVAČ TLA

Bogata brojnim mineralima izvrsno je hranjivo tlu koje se prekriva njenim lišćem, a ujedno je i zaštita bilju od puževa golača koji su alergični na njeno žarenje.
Malč od koprive zaštiti će i krumpir od napada krumpirove zlatice, jer one neće izlaziti iz zemlje koja je prekrivena koprivom.

Zbog mravlje kiseline i histamina koju sadrži, kopriva žari i peče te je izbjegavaju brojni štetnici.
Usitnjenu koprivu dobro je umiješati u zemlju ili jamicu za sadnju, što će ubrzati rast bilja, ali i grijati korjenje.

KOPRIVA KAO TEKUĆE GNOJIVO

Svima dostupna i besplatna biljka od koje se pravi super tekuće gnojivo koje će obogatiti tlo mnogim hranjivim tvarima i mikroorganizmima, te podariti biljkama potrebna hranjiva kako bi bile snažne i otporne na mnoge bolesti i štetnike.

Potrebno je 1 kg svježe koprive natopiti u 10 litara kišnice, ( koristiti plastične ili drvene posude zbog fermentacije), posudu smjestiti na osunčano mjesto u vrtu podalje od kuće zbog neugodnog mirisa, prekriti nekim prozračnim materijalom, te pričekati oko 1 3 tjedna da se završi vrenje, što ćemo prepoznati kada se kopriva prestane pjeniti. Dobiveno tekuće gnojivo koje ćemo koristiti za zalijevanje biljaka u vrtu potrebno je razrijediti sa vodom u omjeru 1 : 10 . (Ovo gnojivo najbolje će biti za lisnato povrće jer sadrži mnogo dušika).
Koristiti svaka dva tjedna u tijeku vegetacije biljke, ali 2 tjedna prije ubiranja prestati sa gnojidbom. Ako ovim gnojivom želimo folijarrno prihranjivati biljke, potrebno ga je razrijediti u omjeru 1 : 50. (koristi se za prskanje salate, špinata, kupusa, blitve i dr. lisnatog povrća).

Za plodovito povrće bolje je koristiti kombinaciju koprive i gaveza u jednakim omjerima, jer je za stvaranje ploda potreban kalij kojim gavez obiluje.

INSEKTICID OD KOPRIVE ZA ZAŠTITU POVRĆA I VOĆA

Priprema insekticida ista je kao i priprema gnojiva, razlika je u vremenu dobivanja otopine za zaštitu.
Kopriva u vodi treba da odstoji 12 – 24 sata, nakon čega se treba procijediti i odmah upotrijebiti za špricanje bilja, dakle bez razrjeđivanja. Izvrsna sredstvo kod napada lisnih ušiju, ali ga je potrebno češće koristiti, svaka 2 – 3 dana, sve dok se ne uklone sve uši.
Ova otopina koristi se i kao preventivno sredstvo za zaštitu povrća i voća, korisno je u rano proljeće zaštiti bilje i voćke prije napada štetočina, ali i koristiti barem jednom mjesečno tijekom vegetacije.
Preventivnom zaštitom ojačati ćemo biljke te će  one biti zdravije i otpornije na moguće štetne napade.

KOPRIVA – AKTIVATOR PROCESA KOMPOSTIRANJA

Kopriva je idealan aktivator kod ubrzanja kompostiranja. Pri preokretanju kompostne hrpe dodaje se u tankim slojevima kako bi potaknula zagrijavanje hrpe te time ubrzala sam proces i dobivanje finalnog proizvoda.

I na kraju bih dodala da se lišćem koprive hrane mnoge ličinke leptira, između ostalih i danje paunče najrasprostranjenija vrsta leptira na našim područjima.

Izvor: organskocarstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja