Kantarion i lavanda - pomoć kod opeklina

Kantarion i lavanda - pomoć kod opeklina

Ljeto je na vrhuncu, sunčanih je dana sve više, pa je tako i sve više onih koji žele što brže uhvatiti preplanuli ten. Mnogi se ne obaziru na vrijeme koje provedu na plaži, pa zbog opeklina i crvenila kože više vremena na kraju provedu u hladu, nego na suncu.

Kada koža peče, većina poseže za jogurtom, kao prvom pomoći, no i u takvim slučajevima priroda ima rješenje. Zato je dobro uza se imati macerat gospine trave (kantariona) i eterično ulje lavande.

Ulje gospine trave zbog svog je mnogostrukog djelovanja od davnina do danas zadržalo reputaciju biljnog preparata – panaceuma, a zbog djelovanja i lijepe, crvene boje, nazivaju ga još i Isusova krv. Na područjima gdje ta biljka samoniklo raste, gotovo da i nema domaćinstva koje kantarion ne macerira u maslinovom ulju. Upotrebljava se u slučajevima upale mišića i zglobova, reumatizma, gihta, lumbaga, išijasa, hemoroida, istegnuća, otvorenih rana svih vrsta, opekotina, dekubitusa… Odlično djeluje na oštećenja na koži, pa se stoga koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Unatoč svojim brojnim blagodatima, kantarionovo je ulje fototoksično, pa nije pogodno za sunčanje, već se na kožu nanosi nakon izlaganja suncu.

Eterično ulje ljekovite, odnosno prave lavande (Lavandula angustifolia), pak, trebalo bi biti neizostavni dio svake kućne „ljekarne“. Zovu je još i „majkom eteričnih ulja“, izrazito je blagog djelovanja i ne iritira kožu. Može se nanositi izravno na kožu, pa će tako par kapi eteričnog ulja lavande na opekotinu ili porezotinu smanjiti bol i ubrzati zacjeljivanje tkiva. Lavanda ne peče kad se stavi na kožu, pa je pogodna i za djecu, naravno, uz oprez.

Budući da ubrzava zacjeljivanje kože, eterično ulje prave lavande dobrodošao je dodatak u pripravcima za njegu oštećene ili osjetljive kože te za njegu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

 

URADI SAM

EMULZIJA ZA OPEKLINE OD SUNCA

20 ml hidrolata lavande

20 ml kantariona

5 kapi EU lavanda

1 kap EU paprena metvica

  • protresti prije upotrebe, pa nanijeti na kožu oštećenu suncem

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem