Piti ulje divljeg origana – da ili ne?

Piti ulje divljeg origana – da ili ne?

U posljednje vrijeme često me pitaju o korištenju eteričnog ulja divljeg origana, jer je internet vrvi informacijama o njegovim ljekovitim svojstvima, pa, eto da malo nešto napišem i o tome.

Ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum) sadrži čak 80 do 90 posto blagotvorne, aktivne tvari karvakrola i iznimno je učinkovito protiv bakterija i gljivica, pa i onih otpornih na lijekove. Mnogi, stoga, posežu za njim kako bi riješili neke svoje tegobe koje ih dugo muče, naročito ako je riječ o candidi.

No, koliko je učinkovito, toliko je iritativno za kožu i sluznicu, pa oni koji ne znaju kako s njim postupati, često naprave više štete nego koristi. Internet je prepun savjeta kako to ulje koristiti, pa je i jedan od savjeta koji se nude taj, da se čisto ulje divljeg origana ukapa u vodu i popije! Kako sam već pisala, eterična ulja nisu topiva u vodi, i popijete li eterično ulje divljeg origana na taj način, samo ćete si oštetiti jednjak i želudac. Među savjetima je i da se ukapa u ulje, med ili šećer i popije na taj način, što oni koji se razumiju u oralno uzimanje eteričnih ulja također ne preporučuju, pa savjete koji vam se nude na internetu nemojte shvaćati olako i krenuti u konzumaciju na svoju ruku.

Ulje origana ne preporučuje se piti, osim u obliku posebnih oleokapsula, no ulje divljeg origana kod nas nije registrirano kao dodatak prehrani. Međutim, kapsule drugih vrsta origana, odnosno mravinca Origanum vulgare i Origanum compactum, registrirani su dodaci prehrani, a udio karvakrola samo je nešto manji nego u ulju divljeg origana i djelovanje im je isto. Takve kapsule možete naći u dućanima zdrave hrane, pa i u nekim ljekarnama. Kao i kod svih lijekova ili aktivnih prirodnih sastojaka, pridržavajte se preporučenih doza.

Pamet u glavu i prije svake oralne primjene eteričnih ulja, naročito origana, posavjetujte se s nekim tko se u to razumije.

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem