Mihaela Zagorščak

S dolaskom jeseni i hladnijih dana, počela je i sezona temperatura, kašljanja, kihanja i šmrcanja.  Klinci su u vrtićima i školama, odrasli na poslu i čim se netko razboli, po "lancu sreće" razboli se cijela obitelj. Obično se u tim situacijama poseže za tabletama, iako priroda ima lijek za sve.

Završila je sezona godišnjih odmora. Ljetne vrućine zamijenile su kiše, a dobro raspoloženje, koje prati ljeto, pretvorilo se u melankoliju. Razdoblje privikavanja na novo godišnje doba, povratak na posao, neki novi životni period ili sjetu za izležavanjem na plaži, kad sve izgleda lagano i bezbrižno, možete prevladati uvođenjem eteričnih ulja u svoj dom.

Ljeto je na vrhuncu, sunčanih je dana sve više, pa je tako i sve više onih koji žele što brže uhvatiti preplanuli ten. Mnogi se ne obaziru na vrijeme koje provedu na plaži, pa zbog opeklina i crvenila kože više vremena na kraju provedu u hladu, nego na suncu.

U posljednje vrijeme često me pitaju o korištenju eteričnog ulja divljeg origana, jer je internet vrvi informacijama o njegovim ljekovitim svojstvima, pa, eto da malo nešto napišem i o tome.

Iako se prema vremenskim prilikama i temperaturama posljednjih dana ne bi reklo da je kraj svibnja, ljeto nam je ipak pred vratima, a s njim i komarci, krpelji i ostali nametnici. Na tržištu postoje mnogi proizvodi, najčešće sintetskog podrijetla, koji služe kao repelenti, no u borbi protiv insekata, eterična i biljna ulja itekako su moćni saveznici.

Eterična i biljna ulja česti su sastojci kozmetičkih preparata, no valja ipak imati na umu da sve ono što se prodaje pod „prirodno“, često to i nije. Prirodnom kozmetikom danas može se nazivati kozmetika u kojoj je samo jedan sastojak prirodan! Često takvi proizvodi sadrže rafinirana ulja, konzervanse i sintetičke emulgatore koji ometaju prirodan rad kože. 

Prirodna pomoć kod alergija

Iako se većina nas, nakon dugih i hladnih zimskih dana, veseli proljeću, ima onih kojima su  proljetni dani prava noćna mora. Začepljen nos, curenje iz nosa, svrbež očiju i kihanje samo su neki od simptoma sezonskih alergija koje dolaze s buđenjem vegetacije.  Ne bih ovdje pisala o tome što su to alergije, već o tome kako vam priroda može pomoći da si olakšate tegobe s kojima se susrećete.

Eterična ulja, to blago u bočicama, mogu vam obogatiti život, ako ih izaberete koristiti svaki dan. Mnogima, koji su naučeni na sintetske mirise, eterična ulja mogu imati vrlo jak, pa i neugodan miris (no, nije to do ulja, već do osobe i njenih emocija, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom). Ipak, jednom kad ih uvedete u dom i osjetite njihovu dobrobit, samo ćete se početi okruživati bočicama

U posljednje se vrijeme sve više piše, čita i govori o aromaterapiji. U dućanima je sve veća ponuda eteričnih ulja i aromaterapeutskih preparata, nude se aromaterapeutski tretmani u kozmetičkim salonima i wellnessima, eterična ulja nalaze sve širu primjenu u svakodnevici. Živimo u podneblju bogatom biljkama iz kojih se dobivaju eterična ulja, pa zašto to onda ne iskoristiti na najbolji mogući način, kada se sve više ljudi vraća prirodi?

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem