Baloner

Baloner

Jedan od glavnih odjevnih komada, koji se već desetljećima ubraja u modnu klasiku je dobar baloner i jednako kao “mala crna haljina” obavezan je komad u ženskoj garderobi, iako je tradicionalno nastao kao muški odjevni predmet.

Ovaj bezvremenski komad odjeće idealan je za proljeće, kad prvo proljetno sunce pospremi zimske kapute u ormare, ali još uvijek svojim slabašnim zrakama ne uspijeva ugrijati naša užurbana jutra. Isto tako u jesen, prije nego prava zima stegne i kaput ponovo izađe iz ormara.

Baloner je u svom izvornom obliku razvijen još prije 1.svjetskog rata, kao odjevni predmet za vojne časnike, doslovno nastao da se nosi u rovovima. Otuda mu i ime - “Trench coat” - u prijevodu kaput za rovove. Prvi baloner imao je dvoredno kopčanje, veliku kragnu, pojas na kopču, džepove s poklopcima, klapne na ramenima i kopčanje oko zapešća (kako voda ne bi ulazila kod gledanja u dalekozor po kiši).  Tradicionalna boja balonera bila je kaki.

Nakon više od 100 godina baloner je dobio mnoge varijacije, razne boje i svoju ženstveniju stranu. Danas modni baloner nema nužno sve elemente kao njegov pradjed, ali neke od glavnih značajki svakako mora imati. Koji su to elementi ovise od dizajnera i od aktualnog trenda. Često se ženskim balonerima dodaju neobični detalji i ukrasi kao i razne intervencije u krojevima. Klasična tkanina za baloner kombinira se s drugim neočekivanim detaljima poput čipke, pa su današnji ženski baloneri elegantniji no ikad, dok su muški baloneri ipak ostali prilično vjerni svojim korijenima.

U Kookabee ateljeu također imamo svoju liniju tog klasičnog svevremenskog komada - ženskog balonera, koji uz tradicionalne elemente poput velike kragne, dvorednog kopčanja, klapne na ramenima i pojasa u struku, kombinira i neke nove ženstvenije elemente. Poigrali smo se kontrastom strogih linija gornjeg dijela naglašenih crnim obrubom i nježnijih, romantičnijih linija u donjem dijelu balonera. Nudimo ga i u raznim bojama, od tradicionalne kaki varijante, zatim klasike u crnoj ili bijeloj, do crvene varijante ili neobične elegantne tamno ljubičaste s detaljima u čipki.

I modnom klasikom se itekako možemo poigrati i dati joj neku svoju osobnu notu, kojom se razlikujemo od mase. Imate li i Vi u svom ormaru jedan od ovih bezvremenskih komada?

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem