Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down?

Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down?

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom down.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Znanstveno je također dokazano da postoje preko pedeset karakterističnih obilježja, Down-sindroma. Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne. 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme (najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde). Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tijekom odrastanja različite medicinske i rehabilitacijske postupke te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan te zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji oboljelog djeteta.

Pokaži podršku!

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Zašto danas nositi rasparene šarene čarape?

Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape? Progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.

 

Vinkovački “Buba Bar” uskoro otvara vrata gostima

Trebalo je proteći nepune tri godine – a prvi je to takav projekt u Hrvatskoj uopće – pa da ideja o “Buba Baru” bude dovedena do završnice. Riječ je, poznato je to već stanovnicima grada na Bosutu koji ‘’Buba Bar’’ nestrpljivo očekuju, o kafeteriji u kojoj će biti zaposlene – osobe sa sindromom Down! Ideja je to Udruge osoba s invaliditetom Bubamara, koja djeluje unatrag 35 godina, a danas okuplja oko 1500 članova s područja najistočnije hrvatske županije.

U Bubamari otkrivaju kako će ‘’Buba Bar’’ imati do 15-ak zaposlenih, pri čemu će šest do sedam osoba s invaliditetom imati stalni, a njih još pet povremeni angažman. U prvom planu su osobe sa sindromom Down, koje su i uspješno završile trening za konobare pa znaju kuhati kavu, posluživati pića, nositi konobarski poslužavnik.... Mjesta će, međutim, biti i za osobe s drugim oblicima invaliditeta, i to bez obzira na to jesu li navršili 18 ili su prešli 40. godinu, ovisno dakako, o njihovim radnim sposobnostima. Svojim će gostima, kako “bubamarci” to sami kažu, posluživati - kavu s posebnim osmijehom. Iako se otvaranje “Buba Bara” očekivalo znatno prije, priča je potrajala zbog papira i financija, no vrata će biti otvorena – u proljeće 2019.

 

Izvor: znanostblog.com Photo: Čitaj knjigu, www.glas-slaovnije.hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem