Primal Paleo- sočna torta od naranče

Primal Paleo- sočna torta od naranče

Ovaj predobar recept vučem od onih davnih dana kad je još bijeli šećer bio svakodnevna namirnica no male su ga preinake pretvorile u finu, sočnu i zdraviju poslasticu ispečenu u prikladnom kalupu povodom predstojećeg Valentinova.

Kokosov šećer ima niski GI stoga je torta prikladna za dijabetičare, mljevena naranča daje mu sočnosti i da nema unutra one sjeckane čokolade ušla bi u rang čistog paleo deserta. Ali nećemo biti sitničavi, čokolada je tamna ( 70% ) a u primal paleu dozvoljena je njena povremena upotreba pa ćemo si taj sitni grijeh oprostiti.

Potrebno:

Za kolač:
- 8 jaja
- 200 g kokosovog šećera
- 250 g mljevenih oraha
- 1 cijela mljevena neprskana naranča ( zajedno s korom )
- 1/2 žličice vanili praha
- 100 g sjeckane tamne čokolade ( 70% )

Za preljev:
- sok 2 naranče
- sok 1/2 limuna
- 1 dl vode
- 3 žlice mljevenog kokosovog šećera

Nećemo se zavaravati - kokosov šećer također ima kalorija kao i bijeli šećer samo što nije rafiniran već prirodan, ekstrahiran iz kokosovog cvijeta pa u sebi ne sadrži samo prazne kalorije kao bijeli šećer već i cijeli niz nutrijenata. Više o njemu pročitajte OVDJE


 
Izrada:
1) Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva.
2) Namastiti kalup i obložiti ga papirom za pečenje. Kod kalupa u obliku srca to iziskuje malo dodatnog truda no vjerujte, isplati se.
3) Naranču dobro oprati, narezati na komade i usitniti u blenderu ili narezati na još sitnije komade pa štabnim mikserom pretvoriti u pire
4) Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
5) Bjelanjke istući u čvrsti snijeg a žumanjke zajedno sa šećerom i prahom vanilije miksati da se zapjene. Nemojte doći u napast pa sve pokvariti dodajući vanili šećer.
6) U smjesu žumanjaka umiješati mljevene orahe i naranču pa rukom rahlo dodati sjeckanu čokoladu i snijeg.
7) Smjesu sipati u kalup i peći otprilike 1 sat i 15 minuta. Navedeno vrijeme odnosi se na veliki kalup, za male ga skratite.

E sad... Ako imate kalup u komadu onda pečenu tortu jednostavno natopite preljevom i pustite preko noći da ga dobro upije. Drugi dan preko kalupa stavite tanjur za serviranje pa izvrnite kolač na njega ( pažnja - sok curriii!!! ). Ako imate kalup sa kolutom koji se skida ( poput onog na torti ) onda ga kompletno izvana obložite folijom kako sok ne bi iscurio po frižideru.

I to je to.

Ukrasite kreativno - šlagom, voćem, čoko glazurom ili posipom. Okus naranče i čokolade savršeno se slaže sa svim kombinacijama.U malenom kalupu originalno izgleda ukrašen ploškama manga.
U paleo verziji šlag je od kokosovog vrhnja.

Glazura: ( ovisi o veličini kalupa )
-tamna čokolada
-par žlica kokosovog ulja
-par žlica javorovog sirupa ( ovisno o ukusu i koliko je čokolada doista tamna )

Napomena: na žalost zdravija verzija ( raw food ) glazure 'iscuri' kroz kolač pa je u ovom slučaju prikladniji preljev od tamne čokolade ili posip od ksilitola, prirodnog šećera koji djeluje na smanjenje karijesa za razliku od bijelog šećera koji ga uzrokuje.Ukoliko koristite ksilitol, sameljite ga u mlincu za kavu kako bi bio što sličniji klasičnom šećeru u prahu i lakše se sipao kroz gusto sito.

Njama. Čista ekstaza.

Izvor: http://jurnebes.blogspot.hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem