PALEO - ukusna ljubavna priča ( 2 )

PALEO - ukusna ljubavna priča ( 2 )

Vratimo se na paleo. Nakon što smo utvrdili da paleo nije mesna dijeta već svođenje prerađene hrane na minimum, krenimo korak dalje.

Ne jedu se ogromne količine mesa, mesa i mesa pa onda malo povrća ( kako to svi obično shvate ) već se naglasak daje na hrani koja je organski uzgojena što znači da iz prehrane izbacujemo procesuirane namirnice pune konzervansa, boja i aditiva i uvodimo povrće iz vrta i meseko koje se po mogućnosti paslo na livadi.

Naravno da pri tome ne bi trebalo biti fanatičan i isključiv jer u našim mesnicama meso zasigurno nije s planinskih pašnjaka, no trebalo bi bar težiti tome da bude s neke livade iz okolice grada pa makar zato morali potegnuti veze ili obnoviti zapuštene obiteljske veze. Kao i svaka novotarija i paleo je prepun dodatnih pitanja.

Osnove su opisane na brojnim portalima, a ako vas i dalje zanima bit svega evo nekih malo preciznijih detalja

Tri su tipa palea: striktni, normalni i primal.

Ja naravno glasam za primal jer je najbliži mojim uvjerenjima pa dozvoljava fermentirane mliječne proizvode, maslac, tu i tamo neki krumpirić, bijelu rižu i čašicu vina. Kakav bi to, molim vas lijepo, život bio bez čaše vinčeka i komadića finog sira vikendom uz televizor?!?
Quinoa je ostala negdje u sivoj zoni no u pravilu se u primal verziji konzumira ( a i da se ne konzumira, koga briga, ipak sami na kraju odlučujemo što stavljamo u usta, zar ne? )

Prehrana nije robija već svijest o dobrobiti namirnica uz saznanje o tome što one čine našem organizmu pa tko želi jesti smeće nek jede smeće i koga briga.

Slažem se da tu ima i mnogo dilema. Npr. paleo i LCHF isključuju žitarice jer smatraju da to više nije ona žitarica u svom prirodnom obliku nego nekakva GMO verzija dok nutricionizam neprestano dokazuje beneficije prehrane na bazi žitarica, pa sad budi pametan. Mislim da i tu svatko treba naći svoj model i držati se uvjerenja.

paleo001 paleo002 paleo003 paleo004 paleo05 paleo06


Vratimo se paleu:

    bez brašna i žitarica, on bi u svojoj osnovi trebao biti prehrana bez glutena
    Ostaju riža i quinoa pa je tako i rižino brašno kao bezglutenska namirnica dozvoljeni sastojak kolača
    osnovna brašna su bademovo, kokosovo i brašno od TAPIOKE
    kruh i kolači peku se sa sjemenkama, orašastim plodovima te bademovim i kokosovim brašnom
    i meseko se poha uvaljano u mljevene bademe i sjemenke ili mrvice koje se rade od ostataka kruha od sjemenki
    za slastice se koristi sirovi KAKAO PRAH ( jeste li znali da ima 40 puta više antioksidansa od borovnica? )
    hrana se zgušnjava korijenom ARU PRAHA ( ima ga u trgovini zdrave hrane )
    u upotrebi je želatina a kao vegetarijanska zamjena služi agar
    ugljikohidrati se uglavnom dobivaju iz voća i povrća ( uz gore navedenu rižu, batat, aru prah, tapioku.... )
    BATAT je zdravija zamjena za krumpir
    sjemenke su izvor zdravih masnoća
    nema sojinog mlijeka, umjesto njega koristi se kokosovo, bademovo i rižino ( domaće izrade )
    ako sami radite mlijeko ostaje dovoljno kokosa i badema za načiniti brašno ( isprobano )
    ako konzumirate kravlje mlijeko onda je dozvoljeno ono sirovo ili iz mljekomata
    sladila su med, javorov sirup i stevija
    čaša crnog vina dnevno je poželjna
    sirovi kakao je obavezan a onaj u prerađenom stanju samo u obliku 70 ili 85%-tne čokolade
    špageti se rade od povrća
    masnoće su prirodne; svinjska, kokošja i gušćja mast ... da da, nemojte se zgražati, mast se polako ali sigurno uzdiže na ljestvici poželjnih prehrambenih artikala a špek i čvarci napokon postaju zdrava hrana ( juhuuu )
    ako brojite kalorije zaboravite paleo no ipak zgooglajte rezultate paleo prehrane
    nema osjećaja krivnje prilikom konzumacije ali se prave početničke greške  


Najčešće greške

    lijenost ( paleo zahtijeva neprestano nadopunjavanje dozvoljenim namirnicama ( peći kruh, krekere, granole, voditi brigu da ne nestane dozvoljenih zaliha ...)
    strah od masnoća
    pretjerivanje s hranom zbog nadomještanja ugljikohidrata
    fanatičnost ( a ma dajte! budite pristojni i jedite ako vas ponude komadom kolača, neće vas ubiti povremena zastranjivanja )
    tjeranje obitelji da se hrani poput vas ( paleo je izbor, nije robija )
    pokušaj hranjenja malomasnim proizvodima ( imaju više šećera i aditiva da nadoknade okus )
    ukidanje soli iz prehrane
    pretjerivanje s voćem ( jetra je ne metabolizira već slaže oko struka )
    pretjerivanje s orašastim plodovima - obratiti pažnju na potrebe tijela, ne pretjerujte u želji za konzumiranjem što više 'zdravih' masnoća ( posljedica je debljanje )
    što smo duže robovali starim navikama to će duže trajati proces adaptacije - strpljenja, povremen izlet u zabranjene namirnice neka vas ne baci na koljena - keep working
    previsoka očekivanja, npr. mršavljenje u tjedan dana? - zaboravite! Dajte svom organizmu 30 dana vremena da se adaptira. Nastojte 'ostati čisti', pratite rezultate, osluškujte potrebe.

    Nakon mjesec dana donesite zaključak želite li nastaviti ili izlazite van iz toga
    Ne očekujte previše! Ako ste paleo izabrali samo zbog mršavljenja moglo bi se dogoditi da se udebljate zbog pomanjkanja vlakana u želji da se što 'mršavije' hranite
    Varanje samoga sebe ( kolačić ovdje, pecivo tamo.....ili je ponestalo kruha pa je dobar i kupovni... ) radije izaberite neki drugi način prehrane ovaj ne vodi nikamo
    vjerujte u ono što jedete! ako niste znali proteini pumpaju mišiće pa se novi kilogram može odnositi na to

UKRATKO: sa starim navikama prehrane oni koji trebaju skinuti dvije-tri kilice prije će se udebljati nego smršaviti no oni sa znatnim viškom kilograma mogli bi se iznenaditi

ZAKLJUČAK: slušati tijelo, pratiti reakcije, jesti dok si gladan


                    ------------nastavak slijedi----------------

Izvor: http://jurnebes.blogspot.hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem