PALEO - ukusna ljubavna priča

PALEO - ukusna ljubavna priča

O paleu se piše, o njemu se priča, kako se čini paleo bi u skoroj budućnosti mogao postati stil života za nas mesojede. Makrobiotika se tu nikako ne uklapa, no zato LCHF drži red s paleom a količina sljedbenika svakim se danom sve više povećava. I beneficije takve prehrane sve su naglašenije.

ZAŠTO PALEO?

Zato što je logičan, zdrav i kreativan. Baziran na organski uzgojenoj hrani, bez rafiniranih ugljikohidrata ( šećera i bijelog brašna ) bez žitarica i mliječnih proizvoda, paleo je prehrana niskog glikemijskog indeksa što se do sada pokazalo kao najkvalitetniji oblik konzumiranja hrane.

ZAŠTO LOGIČAN?

Zato što prehrana bez glutena i rafiniranih ugljikohidrata nosi niz beneficija

I samo da znate paleo nije dijeta već stil života. Iz mog dosadašnjeg kratkog iskustva mogu vam reći da sam totalno zaluđena. I nastavljam dalje. Fino papam a nema grižnje savjesti. Nakrkaš se do grla i poslije si sretan. Ne razmišljaš o gramima i kilogramima koji se love oko struka. Zašto? Zato što vjeruješ u to, znaš da je masno i da ima više kalorija ali nešto duboko u tebi reklo je - to je to - i točka.

Paleo_kruh_01 Paleo_prehrana_02 Paleo_prehrana_03 Paleo_prehrana_04 Paleo_prehrana_05

Ljubav na prvi pogled o kojoj se ne raspravlja.

Dobreko?
No da.

Idemo dalje. Kreativnost se odražava u svakom detalju, naročito nama klasičarima koji godinama kuhamo ( to tek sad vidim ) zapravo po špranci.  Uzmeš jaja, šećer i brašno i dobiješ uvijek isti rezultat u drugim oblicima s previše šećera i previše osjećaja krivnje nakon što ga konzumiraš.
Paleo te tjera da kreiraš, da razmišljaš, kombiniraš ... Osim toga uneseš u prehranu hrpu novih zdravi(ji)h namirnica; avokado, kokosov maslac, bademovo mlijeko...
Bademi postanu svakodnevna namirnica u košarici s hranom.

Porcije povrća postaju veće, komadi slastica manji ( zasitno u pasju nogu ) a čaroban svijet novootkrivenih recepata svakim se danom sve više i više povećava.

Prehrana bez šećera pravo je oslobođenje, nema šećernih amplituda od pakla do neba koje obaraju s nogu a osim toga prekrasan je osjećaj imati čiste horizonte - naime, šuma dilema oko toga što jesti odjednom se pročistila, točno znaš što više ne stavljaš u usta i to je definitivno najbolji osjećaj od svega.

Možda se neće svi složiti samnom no ja sam tako odlučila.

Nastao iz potrebe ( naravno ) u zemlji u kojoj je gotovo sve prerađena hrana, paleo se bazira na svježim, organski uzgojenim namirnicama. Možda je to njima tamo preko revolucija, no nama, koji još uvijek imamo bake, tete i stričeve na selu to je samo logičan nastavak. Sir i vrhnje od kravljeg mlijeka njima su egzotika a nama još uvijek normala, piceki s livade naučna fantastika ... možda se oni trebaju vratiti u doba paleozoika da bi se zdravije hranili no nama je paleo samo povratak na prehranu naših djedova i baka.

Što o paleu piše naša najpoznatija nutricionistica Anita Šupe pročitajte OVDJE. Njena knjiga 'Moja prva LCHF kuharica' s tekstom o žitaricama direktan je poticaj da se, slijedeći logiku, naglavce bacim u to. Osim toga nekako se sve posložilo s potrebom oko bezglutenske prehrane za mog mužića a znamo da treba slijediti put gdje se stvari slažu.
Znam znaaam ... sad ćete reći sve sam već isprobala ... ali horoskopska blizančica u neprestanoj je potrazi  za novim bakanalijama a nakon mjesec dana paleo prehrane iskustva su O d l i č n a!
S velikim 'O'.

Fantastično se osjećam, lagana ko perce, bez umora, ja spavalica  odjednom dan za danom u pola noći još uvijek čitam, u 5 (pet) sam već budna iako sat zvoni u pola 7, glava čista, nema dilema ... iiiihhhhaaaaa ....... počinje paleo ljubavna priča!

Izvor: http://jurnebes.blogspot.hr

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem