Miomi

Miomi

Miomi su najčešći benigni tumori maternice koji se javljaju u 25% žena.  Da li će žena imati simptome ili neće, ovisi o  položaju mioma   unutar maternice te o njegovoj veličini.

Žene koje imaju miome mogu biti bez simptoma ili sa simptomima od kojih su najčešći:

  • Produžena, nepravilna i obilna krvarenja sa posljedičnom anemijom
  • Osjećaj nadutosti i boli u donjem dijelu trbuha i/ili u križima
  • Pritisak na mokraćni mjehur i tegobe vezane uz mokrenje
  • Pritisak na debelo crijeve uz pripadajuće simptome
  • Neplodnost
  • Poremećaji u trudnoći: spontani pobačaj,prijevremeni porod, abnormalni položaj djeteta i veći rizik od dovršenja poroda carskim rezom.

                Miomi su ovisni o hormonskoj aktivnosti tako da imaju tendenciju rasta tijekom generativne dobi, ali se ulaskom u menopauzu smanjuju , a ponekad i sasvim povuku.

Ukoliko miomi znatno narastu od prethodnog pregleda, potrebno je učiniti tzv.color dopler ultrazvučni pregled kako bi se ustanovila njihova prokrvljenost na temelju koje donosimo odluku o ev.operativnom zahvatu. U slučaju brzog rasta mioma potrebno je učiniti i CA125 tumorski marker .

Miomi se mogu dijagnosticirati prilikom pregleda , a njihova se prisutnost dokazuje ultrazvkom. Ako  se tim metodama ne može točno dokazati smještaj ili veličina mioma, tada nam je od velike pomoći i nuklearna magnetska rezonanca ili CT.

Ukoliko su miomi mali i na mjestu na kojem ne izazivaju simptome, liječenje nije potrebno već se preporuča češća kontrola kako bismo na vrijeme uočili njihov mogući rast i promjenu. 

Terapiju je potrebno individualno procijeniti. Neke miome samo pratimo 2-3 x godišnje UZVčnim pregledima, neke liječimo tabletama , a neke je potrebno i operirati.

Operativan zahvat je potreban kod brzo rastućih mioma, većih mioma koji stvaraju smetnje i smanjuju kvalitetu života , ali i kod manjih mioma sa jakim smetnjama.

Odluku o terapiji donosi ginekolog u dogovoru sa pacijenticom. Miomi se vrlo rijetko mogu pretvoriti u maligne tumore tako da ih je važno redovito kontrolirati.

Preporučuje se kontrola svakih 6 mjeseci , a kod većih ili nezgodno smještenih mioma i češće.

Prije odabira terapije potrebno je ženi objasniti sve pojedinosti i s njom dogovoriti način liječenja jer će samo povjerenje između pacijentice i ginekologa dovesti do bržeg ozdravljenja i oporavka.

Slika prikazuje mogući smještaj mioma u maternici.

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem