Poremećaji orgazma u žena

Poremećaji orgazma u žena

Statistički , svaka peta žena ima poremećaj ili nemogućnost postizanja orgazma prilikom seksualnog odnosa. Čak 10% žena prvi orgazam doživljava u trudnoći.

O tome se , dakako, ne govori jer se takva situacija smatra“ nenormalnom“, a takva žena je vrlo često zbog toga postiđena. No, učestalost tog poremećaja govori u prilog tome da se toj tematici svakako treba posvetiti pažnja. Najvažnija činjenica koja daje nadu u uspjeh da će žena moći postići orgazam jest postojanje jednog organa kojeg ima svaka žena , a koji nema niti jednu drugu funkciju osim postizanja zadovoljstva. Taj organ zovemo klitorisom.

Mnogi smatraju da postoji tzv. klitorisni i vaginalni orgazam . To je zabluda zbog koje se mnoge žene , uvjerene u to da ne mogu postići tzv „vaginalni orgazam“ ,osjećaju loše i neispunjeno te ne žele o tome govoriti s partnerom. U klitorisu postoji najmanje 8000 živčanih završetaka koji adekvatnom stimulacijom dovode do osjećaja zadovoljstva . Stoga je važan i položaj prilikom spolnog odnosa u kojem je stimulacija najbolja da izazove taj osjećaj  kod žene.

 Po definiciji, poremećaj orgazma predstavlja trajnu ili povremenu, djelomičnu ili potpunu nemogućnost postizanja orgazma nakon normalne faze uzbuđenja, uz adekvatnu stimulaciju i usredotočenost, bilo tijekom spolnog odnosa ili masturbacije.

Uzroci mogu biti organski i psihogeni/psihosocijalni, kulturološki i vjerski. Vjerojatnost je da će poteškoće u postizanju orgazma imati mlađe žene,trenutno neudate žene i žene nižeg socijalnog statusa.

U organske  uzroke koji mogu utjecati na postizanje orgazma ubrajamo  bolesti: dijabetes,multiplu sklerozu,ozljede leđne moždine te neke lijekove.

Psihogeni/psihosocijalni uzroci mogu biti  neodgovarajuća stimulacija, strah od izvedbe,strah od trudnoće,poremećaj u komunikaciji među partnerima,negativni stavovi prema seksu,čvrsta religijska uvjerenja, strah od gubitka kontrole, traume,fizički umor, neispavanost, žene s malom djecom , potencirani stres i egzistencijalni problemi, neadekvatna stimulacija.

Uglavnom prevladavaju potonji, psihogenosocijalni uzroci nepostizanja orgazma. Stoga prilikom savjetovanja na tome i radimo.

Većina žena ima neki kompleks što se tiče njenog izgleda tako da je jako važno da partner / partnerica pokuša komplimentima umanjiti njen kompleks i zavođenjem uči u predigru . Uspješnost liječenja poremećaja orgazma je prilično velika i iznosi 75-90 %. Izuzetno je važno da žena preuzme odgovornost za svoje uzbuđenje, da nauči što ju uzbuđuje i da to u otvorenoj komunikaciji prenese svom partneru kako bi njihov odnos bio pun povjerenja i usklađenosti.

 

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem