Hitna kontracepcija ulipristal acetatom (UA)

Hitna kontracepcija ulipristal acetatom (UA)

Ulipristal acetat  sprečava ili odgađa ovulaciju ovisno o vremenu u kojem je uzet.  To je nehormonska pilula koja može djelovati unutar 120 sati ( 5 dana) od nezaštičenog spolnog odnosa.  Ukoliko se ovulacija već dogodila UA nema učinak na sprečavanje začeća. Stoga ona ne spada u abortivne  već kontraceptivne metode regulacije plodnosti.

Iz dosadašnjeg  iskustva primijetila sam da ženska populacija svih dobi i uzrasta jako malo zna kada se ovulacija zbiva tj.kada su tzv.plodni dani, a kada to nisu. Važno je istaknuti da ne moraju  svi menstrualni ciklusi biti  ovulatorni. Kako će onda žena, koja je imala nezaštićen spolni odnos, znati je li ona pred ovulaciju, ovulira li ona u vrijeme nezaštićenog odnosa, je li ona već imala ovulaciju ili nije li sporni menstruacijski ciklus možda bez ovulacije? Kako će na sva ta pitanja znati odgovoriti farmaceut koji mora ispuniti upitnik kako bi izdao “pilulu za dan poslije“ na zahtjev žene? Na to pitanje znati će odgovoriti jedino ginekolog nakon pregleda žene koja je imala nezaštićen snošaj i koja traži hitnu kontracepciju. Naime, takva vrsta kontracepcije nije potrebna ukoliko ginekolog pregledom isključi mogući rizik trudnoće.

Jajna stanica je sposobna za oplodnju unutar  12-24 sata. Spermiji mogu preživjeti u tijelu žene i do 3 dana.

Sigurnost  da UA spriječi ovulaciju, a time i moguću oplodnju je veća ukoliko se uzme što ranije od nezaštićenog spolnog odnosa. Tu pilulu ne smiju uzimati žene koje su preosjetljive na sastojke pilule (laktoza hidrat, povidon K30,karmelozanatrij, magnezijev stearat )  ili koje su već trudne. Najčešće zabilježene nuspojave UA  su glavobolja, mučnina , bolovi u trbuhu i bolna menstruacija. Nakon korištenja te tablete menstruacija obično malo kasni ili dođe na vrijeme.

Obzirom na veliko nepoznavanje događaja u vrijeme menstrualnog ciklusa i na  laku dostupnost UA pilule za „ dan poslije“, postoji rizik od nekontrolirane  upotrebe takve metode kontracepcije što se nikako ne bi smjelo dozvoliti.

Predlažem slijedeće:

  • Pregled ginekologa prije uzimanja UA pilule utvrdio bi rizik od trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa i time možda izbjegao uzimanje pilule , nepotrebne troškove i moguće nuspojave
  • Ukoliko žena učestalo traži tzv. „pilulu za dan poslije“ , farmaceuti bi ju trebali uputiti na ginekološki pregled i savjetovanje
  • Potrebno je educirati mlade osobe o spolnom ponašanju i mogućim rizicima neodgovornog spolnog ponašanja ( neželjene trudnoće, spolno prenosive bolesti, učestali pobačaji, psihičke posljedice i sl.)

 

 

Podijeli članak

O nama

Vop portal Varaždin centralno je tržište promocije obrtnika i malih poduzetnika Varaždinske županije na internetu i društvenim mrežama.

 

Primarni cilj V.O.P-a je na jednom mjestu okupiti i promovirati obrtnike i male poduzetnike, kako bi bili informacijski lako dostupni na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Najnovije

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter!
Uvjeti i odredbe

Uvjete korištenja možete pročitati OVDJE

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem