
Kolač od naranče i palente iz pećnice Jamie Olivera
Ovaj kolač ili tortu možeš ukrasiti dodatno voćem, a poslužiti ju možeš i uz kuglicu finog sladoleda!
Sastojci:
- 200 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g mljevenih badema
- 100 g palente
- 2 naranče
- 1 žličica praška za pecivo
- naribana kora naranče
Sastojci za sirup:
- 1/4 žličice mljevenog kardamoma
- 250 ml soka od naranče
- 30 ml vode 125 g (smeđeg) šećera
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva i maslacom premaži lim veličine 20 centimetara.
- Zatim u njega stavi masni papir i pritisni ga te opet njega premaži s maslacem.
- Maslac i šećer izmiksaj u velikoj zdjeli dok ne dobiješ prozračnu i kremastu smjesu. Nemoj brinuti ako šećer izgleda kao da se nije u potpunosti razgradio – to će napraviti za vrijeme pečenja.
- Umuti u smjesu jedno po jedno jaja, a zatim umiješaj ekstrakt vanilije.
- U maloj zdjeli pomiješaj mljevene bademe, palentu, koru naranče i prašak za pecivo, pa to umiješaj u prvotnu smjesu.
- Izlij smjesu u lim i peci 40 do 50 minuta, ili dok površina ne postane svijetlosmeđa i kolač se malo odmakne od rubova lima.
- Izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi 10 minuta, a zatim izvadi kolač na tanjur. On je poprilično krhak pa budi pažljiva!
- Da bi napravila sirup, usitni kardamom ili koristi mljevene, a zatim sve ostale sastojke stavi u zdjelu njima.
- Dobivenu smjesu kuhaj na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok se malo ne smanji obujmom i zgusne. Ostavi da se ohladi.
- Na kolaču napravi rupice pomoću čačkalice ili malo debljeg štapića i zatim preko nje nalij puno sirupa, ali polako, da uspije upiti.
- Posluži uz malo jogurta s dodatnim preljevom od sirupa i ukrasi komadima naranče po želji!
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!
Share