Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Koji su simptomi ospica i kako ih liječiti?

Koji su simptomi ospica i kako ih liječiti?

 

Simptomi ospica

Čovjek postaje zarazan za okolinu s prvim znakovima bolesti, koji najčešće podsjećaju na snažnu prehladu ili virozuPrvi znakovi bolesti se javljaju nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu. Dva dana nakon se javljaju tzv. Koplikove pjege koje nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom, a zatim se pojavljuje i pravi osip, odnosno ospice.

  • Osip je pjegast i sitnocrven.
  • Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu.
  • Nakon 24 do 48 sati se širi po trupu i ekstremitetima.
  • Temperatura, koju dobije pacijent, može biti vrlo visoka (do 40°C).
  • Javlja se svrbež.
  • Osip može krvariti.
  • Pacijent može biti osjetljiv na svjetlo.

 

Komplikacije kod ospica

Najčešće komplikacije bolesti su upala srednjeg uha i pluća, a najteže upala srčanog mišica (miokarditis) i središnjeg živčanog sustava (najčešće encefalitis – upala mozga). Komplikacije se češće javljaju kod djece od 5 godina i starijih od 20.

 

Liječenje ospica

Olakšanje simptoma može se postići odmorom u krevetu, uzimanje paracetamola i ovlaživanjem zrakaNe postoji specifično liječenje ospica. Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjiti bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

 

Prevencija ospica

Ospice se mogu spriječiti aktivnom i pasivnom imunizacijomAktivna imunizacija znači stvarati vlastita antitijela, a pasivna primanje gotovih pripravaka antitijela, odnosno cijepljenje.

 

Kada posjetiti liječnika?

Ako se pojavi bol u trbuhu, grčevi, snažan kašalj ili simptomi koji ne prolaze nakon tjedan dana ili se čak pogoršavaju, obavezno posjetite liječnika. Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju uključuju grčeve i krvarenje.

 

Izvor: www.centarzdravlja.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                        

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja