Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Koje su top tri odlike uspješnog poljoprivrednika?

Koje su top tri odlike uspješnog poljoprivrednika?

Većini ljudi poljoprivreda djeluje kao jednostavna djelatnost i oni koji se bave ovom granom gospodarstvom često su podcijenjeni.

Međutim, svatko se njome može baviti, ali ne mogu svi biti uspješni. Jedan od razloga je u tome što je vrlo kompleksna djelatnost koja uz mnogo rada i truda zahtijeva i posebne vještine upravljanja proizvodnim procesima.

U svojim nastojanjima da ostvare zadovoljavajući prinos i profitabilnu proizvodnju, mnogi se često zapitaju jesu li na dobrom putu i upravljaju li svojom proizvodnjom na održiv i učinkovit način.

Nažalost, nema jednostavne upute kako biti uspješan u tom poslu, ali postoje odlike koje su zajedničke svim uspješnim poljoprivrednicima.

Organizirano i vješto upravljanje aktivnostima

Svaki uspješan poljoprivrednik zna koliko je radnih sati utrošio na pojedinu aktivnost na svakoj njivi tijekom sezone. Na temelju toga, moguće je analizirati je li na neku aktivnost utrošeno više vremena nego je planirano i kako će se to dalje odraziti na samu proizvodnju i troškove.

Praćenje radnih sati važno je i radi daljnjeg planiranja aktivnosti. Na temelju podataka o utrošenim radnim satima, poljoprivrednik može planirati tijek aktivnosti za sljedeću sezonu i na vrijeme organizirati potrebnu radnu snagu.

Još jedna odlika uspješnosti je praćenje učinkovitosti njegovih zaposlenika, što je posebno važno u slučaju kod sezonskih radnika tijekom berbe. Ovo praćenje omogućuje mu da plati radnike na temelju toga koliko su ubrali.

Osim prva dva parametra, kontroliraju se i troškovi rada za svaku aktivnost, polje i sezonu. Uspješni poljoprivrednici točno znaju koliko ih košta obavljanje pojedine aktivnosti, što im znatno olakšava buduće planiranje i upravljanje financijama.

Kontroliranje troškova rada za svaku aktivnost

Druga odlika odnosi se na digitalizaciju poljoprivrede koja više nije samo pojam. Poljoprivreda, poznata kao zastarjela i tradicionalna djelatnost, polako ali sigurno, proživljava veliku transformaciju. Razni senzori, dronovi, napredni traktori s automatiziranim sustavima upravljanja, softveri i mnoge druge tehnologije mijenjaju način na koji se proizvodi hrana.

Sve one razvijene su kako bi poljoprivrednici bili produktivniji i profitabilniji. Upravo zato, oni koji su otvoreni prema novim tehnologijama imaju veće šanse za unapređenjem vlastite proizvodnje.

Donošenje odluka na temelju podataka

Jedna od ključnih osobina je i donošenje poslovnih odluka na temelju podataka, a ne na temelju osjećaja.

Mnogi poljoprivrednici upravljaju svojim poslovanjem na temelju vlastitog osjećaja, pri čemu se često nepotrebno troše resursi, što rezultira gomilanjem proizvodnih troškova. Uz to, upravljanje na temelju vlastite intuicije nerijetko se negativno odražava i na samu produktivnost.

Uspješan poljoprivrednik uvijek zna koliko je utrošeno resursa za pojedinu kulturu, polje i sezonu, te koje kulture su produktivne, a koje zaostaju.

Također, sposoban je ostvariti optimalan prinos i optimalnu kvalitetu proizvoda, i u konačnici profit. Štoviše, sposoban je postići navedene ciljeve, a da pritom upravlja svojom proizvodnjom na održiv način.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja