Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Koje balkonsko cvijeće voli sunce, a koje hladovinu?

Koje balkonsko cvijeće voli sunce, a koje hladovinu?

1. Cvijeće koje voli sunce i svjetlost 

Najveći je izbor ukrasnog cvijeća za sunčane položaje, a pri tome treba razlikovati biljke koje dobro podnose sunce i one kojima je sunčeva svjetlost neophodna za opstanak. Ako na vašem balkonu prevladava sunce, izaberite biljne vrste poput petunije, pelargonije, pustinjske ruže, verbenegazanije, agave i sukulenata. 

Petunije cvatu od lipnja, a najbolje uspijevaju na osunčanim mjestima koja su zaštićena od vjetra, ali dobro rastu i na polusjenovitim mjestima. Zahtijevaju redovno zalijevanje, a bolje će cvasti ako im redovito uklanjate osušene latice. Najbolje ih je posaditi u mješavinu supstrata za lončanice i treseta zbog sposobnosti zadržavanja vode. 

Pustinjska ruža voli sunčana, topla mjesta, a ne podnosi hladniji zrak. Također zahtijeva redovno zalijevanje, ali tek kada se zemlja posuši. 

Gazanija ima više vrsta od kojih su neke jednogodišnje, a neke višegodišnje. Njeni cvjetovi su nalik ivančici, a zatvaraju se tijekom tmurnih dana ili kada dođe hladovina. Kako bi ove biljke cvale punim intenzitetom, potrebno im je direktno sunce.  

Pelargonije su jednostavne i prilagodljive za uzgajanje, a ako se zimi smjeste na dobar prostor, mogu opstati godinama. Vole izravno sunce, toplinu i treba ih umjereno zalijevati. Supstrat u tegli bi trebao biti propusan, a kako bi to postigli možete mu dodati malo pijeska. 

Verbena je prilično otporna biljka, dobro podnosi visoke temperature čak i sušu, a ne smeta joj ni direktno sunce. Zalijevanje zahtijeva kada joj je zemlja potpuno suha. Ukoliko želite da duže cvjeta, krajem srpnja ju malo orežite.  

Agava potječe iz Meksika pa je samim time i otporna na izrazito visoke temperature, a njeni debeli i mesnati listovi služe za skladištenje vode. Odgovara joj položaj na direktnom suncu, a ne zahtijeva ni redovno zalijevanje. Tijekom zime ju treba unijeti u zatvoreni prostor kako se ne bi smrznula, a zalijevanje treba tek kada se zemlja potpuno osuši. 

I sukulenti su biljčice koje jako vole suncenisu zahtjevni ni za zalijevanje, a uspješno prezimljavaju u zatvorenom prostoru. 

2. Cvijeće koje preferira hladovinu i sjenovite položaje 

Ukoliko je tijekom većine dana na vašem balkonu hladovina, izaberite biljne vrste poput fuksijevodenikelobelije, bršljana i begonije.  

Vodenika je popularna ljetnica jer neprestano cvate tijekom cijele sezone, a postoje niske i visoke sorte. Zahtijeva minimalnu njegu, ne podnosi direktno sunce, ali ni duboki hlad u kojem će prestati cvjetati. Ne trebaju ni svakodnevno zalijevati već svaki drugi dan. 

Fuksija ima zanimljive i vrlo dekorativne cvjetove, a njene stabljike dosežu dužinu od nekoliko metara i vrlo se brzo granaju i šire. Voli mjesta koja imaju sunca samo ujutro, ali ipak treba imati malo svjetlosti i ostatak dana. Voli supstrate kisele pH reakcije, a zemlja u kojoj raste ne smije ostati suha. 

Lobelija je malena, ali jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta. Zahtijevaju redovno zalijevanje, a važno je da zemlja ne bude u potpunosti suha. Iako može rasti i na direktnom suncu, dobro podnosi i sjenovita mjesta. 

Begonija najbolje uspijeva na sjenovitim mjestima. Treba ju redovno zalijevati, ali paziti da voda ne ide po listovima i cvjetovima kako ne bi došlo do razvoja gljivičnih bolesti. Treba imati na umu da ne voli propuh niti hladan zrak. 

Bršljan je poznata šumska biljka pa samim time možemo zaključiti i da voli sjenu kao i mnogo vlage pa ga je ljeti potrebno obilno zalijevati. 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja