Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Klima uređaji i zdravlje beba i djece

Klima uređaji i zdravlje beba i djece

Iako vole malo topliju okolinu, bebe i djeca podjednako teško podnose temperature iznad 35 stupnjeva. No jesu li klime sigurne za bebe i djecu?

S razlogom se to pitate, posebno ako na sebi osjećate posljedice strujanja hladnog zraka iz klime (peckanje očiju, sinuse pune sluzi, bolove i zatezanje u mišićima, suhe sluznice).

Ako za savjet pitate liječnika ni jedan vam neće reći da su klima uređaji opasni za bebe i djecu, ali će vam sigurno savjetovati neke mjere opreza kod korištenja rashladnih uređaja u domu. Naime, kao i za odraslu osobu i za dijete je bolje da se na ovakvim vrućinama rashladi nego da boravi u vrućoj, zagušljivoj prostoriji bez zraka i punoj vlage.

Bebe, a posebno tek rođene bebe nemaju razvijen unutarnji sustav regulacije tjelesne temperature. Zbog toga su vrlo osjetljive na visoke temperature i razna stanja vezana za pregrijavanje organizma – kožne osipe, dehidraciju, iscrpljenost, malaksalost i toplotni udar.

Stoga je važno propisno rashladiti prostoriju u kojoj beba boravi i spava te osigurati dovoljno zraka.

S druge strane, previše rashlađena prostorija može pothladiti bebu, pa je važno držati se nekih pravila prilikom korištenja klima uređaja u domu gdje boravi beba.

Klima uređaji su zeznuti za korištenje jer mogu vrlo brzo napraviti vrlo velike razlike u temperaturi između temperature zraka vani i u prostorijama doma. Isto tako, kada ugasite klimu, prostorije u domu vrlo se brzo zagrijavaju od zraka koji prodire izvana. Te oscilacije u temperaturi nisu dobre za bebu. Zato je važno održavati temperaturu doma uvijek na otprilike istom stupnju.

Pedijatri preporučuju da u stanu ili kući u kojoj boravi beba, temperatura bude oko 26 C. No kada je vanjska temperatura 39 C, onda je 26 C preniska temperatura. Naime, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije veća od 7 do 10 stupnjeva, u protivnom organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utječe na zdravlje. Stoga uvijek računajte prema toj formuli: ako je vani 39 C, u vašem domu neka bude minimalno 29 C. Ako je vani 34 C, u vašem domu neka bude između 24 i 27 C.

Prvo i osnovno pravilo je da bebe i djecu nikada ne izlažete direktnom puhanju iz klima uređaja! Maknite ih u neki kutak gdje neće osjetiti nalete hladnog zraka. Bebu odjenite u prozračnu odjeću koja će joj pokrivati ručice i nožice, stavite joj pamučnu kapicu za glavu i tanke čarapice na stopala dok klima radi, a temperatura se spušta.

Moderne klime imaju ugrađen timer ili mjerač vremena pa možete programirati vrijeme u kojem klima treba rashladiti prostoriju do željene temperature. Ako nemate klimu u kojoj je moguće postaviti željene postavke, u prostoriju postavite termometar (iako je termometar dobro imati u bilo kojem slučaju) te pomno pratite opadanje u temperaturi kako bi na vrijeme isključili klimu.

Kada klima radi, ostavite odškrinuti prozor kako bi omogućili strujanje zraka. Naime, paljenjem klime dolazi do hlapljenja vlage nakupljene u domu, a isparavanja moraju negdje otići ukoliko ne želite da vam dom postane vlažan, bez zraka, ljepljiv i zagušljiv.

Važno je da bebe i djeca piju dovoljno tekućine jer hlađenje klimom isušuje kožu i sluznicu.

Nakon što ste rashladili prostor klima uređajem nemojte bebu ili dijete iz te rashlađene prostorije šokirati nošenjem ili odlaskom van gdje je 10 stupnjeva više. Radije isključite klimu i pričekajte da se prostorija u kojoj boravite malo zagrije kako bi se približila temperaturi koja je van stana ili kuće, prije napuštanja doma.

Klima u automobilima

Prije vožnje s bebom ili malom djecom u autu, otvorite širom sve prozore kako bi izašao topli zrak zarobljen u automobilu. Potom zatvorite sve prozore i upalite klimu da se auto rashladi. Kad ste auto rashladili na željenu temperaturu, ugasite klimu i tek tada u auto unesite bebu.
Tijekom vožnje pokušajte radije koristiti ventilator. Ako je toliko vruće da ventilator ne pomaže, upalite klimu, ali neka razlika u temperaturi vani i u autu ne bude veća od 7 stupnjeva. Pazite da ventilacija kroz koju puše klima u autu nije usmjerena prema bebi.

Ako ste puno s bebom i djecom u autu, svakako nabavite sjenila za prozore koji će spriječiti upijanje sunčevih zraka, odnosno provjetravanje auta prije vožnje barem malo ubrzati i olakšati. Sjenila na stražnjim staklima pomažu i tijekom vožnje da beba nije izložena jakom suncu kroz staklo.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja