Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Klice-super hrana u vašem domu

Klice-super hrana u vašem domu

Klice su hrana koja je prebogata mineralima (magnezij, kalcij, željezo, cink…), vitaminima ( A, B, C, D,E,F), enzimima, vlaknima, bjelančevinama, tijaminom, riboflaminom, nijacinom, folnom kiselinom te još mnogim drugim hranjivim tvarima, a njihova upotreba u terapijske svrhe poznata je tisućama godina. Suvremena nutricionistička istraživanja potvrđuju njihovu učinkovitost u liječenju najtežih bolesti, posebno raznih vrsta karcinoma. Bogatstvo hranjivih tvari krije se u maloj klici sjemena.

Naime, jedna klica u sebi sadrži snagu i moć odrasle biljke i tu zapravo leži tajna velike energetske vrijednosti. Klice su zapravo živa hrana i za razliku od povrća koje nakon ubiranja gubi svoja energetska svojstva, energija klice se ne gubi jer ih uvijek konzumiramo svježe.

Što i kako klijati?

Za klijanje prije svega treba odabrati čisto sjeme, iz organskog uzgoja. Sjemenke se namoće u vodu, te se one koje su isplivale na površinu odstrane jer nisu klijave.Dužina namakanja ovisi o vrsti sjemena. Krupnije sjeme namaće se preko noći oko 12 sati, dok je za ono sitnije sjeme dovoljno 4 – 6 sati. Optimalna temperatura za većinu sjemena je od 20 – 25 stupnjeva Celzija. Nakon namakanja sjemenke se isperu i klijanje može započeti.

Za klijanje sjemena danas se na tržištu mogu pronaći različite vrste klijališta koja olakšavaju sam proces klijanja, jer se odjednom može klijati nekoliko vrsta sjemenja (nekoliko etaža) što štedi i vrijeme i prostor. Ipak, klijanje je moguće i u običnoj staklenci preko koje se stavi gaza i pričvrsti gumicom.

Nakon namakanja, sjeme se stavi u posudu za klijanje te se slijedećih nekoliko dana 1 – 2 puta dnevno ispere, a višak vode se iscijedi kako sjeme ne bi trunulo. Vrijeme klijanja je od 2 – 10 dana što ovisi o vrsti sjemena.Kad su klice spremne za konzumiranje, operu se u vodi da se odvoje ljuske i kožice sa sjemena.

Koje sjeme klijati?

Mahunarke (soja, azuki grah, mungo grah, grašak, leća, slanutak, alfa alfa)
Žitarice (pšenica, zob, raž, kvinoja, kukuruz, riža)
Povrće (brokula, rotkvice, mrkva, špinat, salata, celer, kupus)
Orašasto voće (badem, lješnjak, kikiriki)
Sjemenke (suncokret, sezam, lan)

Upotreba klica

Klice su izvrstan dodatak salatama, juhama, raznim namazima, pečenju ili kolačima, ali njihova nutritivna snaga je najveća kada se konzumiraju svježe. Ako se dodaju kuhanim jelima, dovoljno je dodati ih na kraju te kratko prokuhati da se donekle sačuvaju vrijedni hranjivi sastojci.

Izvor: organskocarstvo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja