
Klasični makaroni sa sirom
Možeš napraviti i makarone sa sirom, ali bez mliječnih proizvoda – kako? Umjesto punomasnog mlijeka možeš koristiti bademovo, umjesto nezaslađenog možeš koristiti veganski maslac. Sireve možeš zamijeniti njihovim “veganskim verzijama” koje se rade od indijskih oraščića, prehrambenog kvasca, soli i češnjaka u prahu, a sve što je potrebno je da spomenute sastojke izmiješaš u procesoru hrane sve dok ne dobiješ jednoliku smjesu. No, za sada ćemo se mi držati klasičnoga recepta, a kako bi ga i ti mogla napraviti, u nastavku provjeri koji te sve koraci čekaju.
Sastojci:
- 1 litra punomasnog mlijeka
- 8 žlica maslaca
- 70 grama brašna
- 1 žlica soli
- 500 grama makarona (pužići)
- 230 grama nasjeckanog cheddar sira
- 80 grama mljevenog Pecorino romano sira
- 70 grama Panko ili krušnih mrvica
Priprema bešamela:
- Zagrij mlijeko u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri dok ne proključa, a zatim isključi vatru i ostavi.
- U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj brašno i stalno miješaj dok smjesa ne poprimi svijetlosmeđu boju, otprilike 3 minute.
- Makni s vatre i polako dodaj vruće mlijeko u smjesu s brašnom, stalno miješajući, dok se ravnomjerno ne sjedini i postane glatko.
- Vrati lonac na srednje jaku vatru i neprestano miješaj smjesu, kuhajući ju dok se umak ne zgusne, otprilike 2 do 3 minute.
- Umiješaj 1 žlicu soli. Makni s vatre i stavi na stranu.
Priprema jela:
- Skuhaj makarone.
- Stavi bešamel umak na srednje jaku vatru i umiješaj oba sira u njega dok se ne otope i smjesa ne postane glatka.
- Dodaj tjesteninu u umak i nastavi kuhati, povremeno miješajući, 2 do 4 minute.
- Posluži odmah ili, ako želiš jelo zapeći, prebaci jelo u posudu za pečenje, pospi sve Panko mrvicama i zapeci na 200 stupnjeva na 25 do 30 minuta.
Izvor: gastro.24sata.hr
Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!