Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Klasični crtići koji će djeci pružiti gušt i lijepe životne lekcije

Klasični crtići koji će djeci pružiti gušt i lijepe životne lekcije

 

1. Snjeguljica i sedam patuljaka (1937.)

Prije svega, pokazuje da se dobro može pronaći u svakom čovjeku, baš kao što je Snjeguljica vjerovala da i lovac ima u sebi nešto dobro. Također nas uči važnosti prijateljstva, posebno u teškim životnim situacijama poput Snjeguljičine kada je ostala bez doma. Jedna od možda i najvažnijih lekcija za djecu u ranom i srednjem djetinjstvu je ta da moraju biti oprezni u ophođenju sa strancima, te im nikako ne otvarati vrata doma ili pak na cesti ulaziti u razgovore s njima.

 

2. Pinokio (1940.)

Simpatični drveni lutak izrađen u stolarskoj radionici donosi niz životnih lekcija, a jedna od njih je važnost pozitivnog odnosa s roditeljem. Roditelji su najvažnije osoba u životu svakog djeteta, a odnos s njima od presudne važnosti za čitav kasniji psihički i emocionalni razvoj djeteta.

 

3. Mnoge avanture Winnieja Pooha (1977.)

Ekranizacija Milneove dječje priče oduševljava generacije, a od medvjedića i njegovih prijatelja djeca mogu ponijeti mnoge lekcije poput onih o različitosti, zajedništvu, nevoljama koje dolaze s pohlepom (jer medvjedić neprestano upada u probleme kada poseže za uvijek još jednom žlicom meda), ali i pravom prijateljstvu, bez obzira na to u kojem obliku ono dolazi.

 

4.Mala sirena (1989.)

Sirena koja se odrekla svog morskog svijeta i žrtvovala svoj rep za pravu ljubav, možda se na prvi pogled ne čini kao najbolji uzor djeci, no ako zagrebemo ispod površine, vidjet ćemo da animirani film temeljen na klasičnoj Andersenovoj bajci ima mnogo snažniju poruku. Naime, Ariela je osoba koja se naprosto čista srca bori za ono što želi. Svjesna je onoga što bi je učinilo najviše sretnom i spremna je za to žrtvovati što god je potrebno, pazeći ipak da pritom nikoga ne povrijedi.

 

5. Ljepotica i zvijer (1991.)
Još jedan Disenyev klasik poučit će djecu ne samo lekcijama prave ljubavi, nego i žrtvovanja te, onoog najuočljivijeg, nevažnosti nečijeg izgleda u njegovu karakteru. Lik Zvijeri idealan je primjer na kojem djetetu možete objasniti kako okolina često sudi prema izgledu, ali ga i upozoriti da to nije u redu.

 

6. Noćna mora prije Božića (1993.)

U ovom filmu upoznajemo Jacka O’Lanterna, junaka mjestašca Halloween koje ima desetljećima dugu jednaku tradiciju proslave ovog dana. No, kada Jack sasvim slučajno otkrije da u jednom drugom svijetu postoji nešto što se zove Božić, želi to prenijeti u svoj kraj. Na njegovom primjeru djeca mogu učiti o tome kako susjedova trava nije zelenija te da ne možemo nešto dobiti silom (čak ni uz otmicu Djeda Božićnjaka). Ne trebamo se uspoređivati s drugima, nego svakodnevno raditi na sebi i uspoređivati se jedino s nekadašnjom verzijom sebe, baš kao što na koncu uspijeva i Jacku.

 

7. Kralj lavova (1994.)

Maleni Simba, budući kralj Ponosne zemlje, već je od svog rođenja odgajan da postane kralj. Baš poput Simbe, djeca bi trebala vjerovati da se može ostvariti svaki njihov san kada postanu odrasli ljudi. Ovaj je film ujedno i dobar primjer nečega čega će postati svjesni tek dvadesetak godina kasnije: prolaznosti i kruga života.

 

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja