Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kiwano

Kiwano

Okusom je sličan mješavini dinje i ananasa, a izgledom podsjeća na krastavac. Iznutra je želatinaste teksture ispunjen sjemenkama koje su bogate masnim kiselinama, uključujući linolnu i oleinsku koje su bitne za ljudsko zdravlje.

Kiwano je bogat vitaminima C,B i E, te magnezijem, željezom, kalcijem, kalijem, manganom i fosforom. Kiwano se koristi u svim fazama rasta, iako sve dok je zelen okus mu je sličan krastavcu, tek kada sazori što je vidljivo na kori koja postaje žuto-narančasta, postaje slatkast i podsjeća na mješavinu dinje i ananasa.

Koristi se kao osvježavajuće piće ili svježe voće. Izvrstan je kao dodatak zelenim sokovima. Također se koristi kao dekoracija desertima, kolačima i salatama.

Najlakši način za konzumaciju je da se prereže na pola i žličicom izdubi pulpa zajedno sa sjemenkama. Zbog velike količine vitamina C, odličan je u prevenciji prehlade, a zbog antioksidanasa koje sadrži ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih zrnaca.

Kako uzgojiti kiwano

Kiwano se uzgaja na isti način kao i krastavac.  S obzirom da je tropska kultura osjetljiv je na niske temperature. Sjeme se može sijati direktno u zemlju krajem travnja ili početkom svibnja u kućice u koje se stavlja nekoliko sjemenki sa razmakom od 30- tak cm,  i između redova oko 1 – 1,5 m, na dubinu od 1 cm.

Drugi način sjetve je da  posije u liniji uz mrežu sa razmakom od nekoliko cm, sjemenka od sjemenke. Dobro je u kućice ili redove (ovisno o vrsti sjetve) dodati komposta i uz redovito zalijevanje kiwano zaista više ne traži nikakvu brigu.

Jednostavan za uzgoj, a uz to prepun minerala i vitamina trebao bi se uzgajati u svim vrtovima. Svojim egzotičnim izgledom bio bi  ukras u svakom vrtu.

S obzirom da kivano formira vriježe, najbolje ga je uzgajati na mreži, pa je prije sjetve potrebno napraviti konstrukciju i postaviti mrežu za krastavce, kako bi nesmetano mogao puzati.

U kolovozu počinju rasti prvi plodovi. Kako brzo rastu, već početkom rujna počinju dozrijevati, dok drugi tek započinju svoju fazu rasta, pa će i berba biti sve do prvog mraza, a nakon toga potrebno je ubrati sve plodove koji će naknadno sazrijeti.

Izvor:Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja