Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kišnica – izvor života

Kišnica – izvor života

Već ste mogli primijetiti da voda iz gradskog vodovoda i nije baš najbolja za vaše biljke. Cijena, tvrdoća i temperatura prilikom zalijevanja samo su neki, ako ne i najveći, argumenti zašto bi vodu iz vodovoda trebalo zamijeniti kišnicom.
Kišnica, osim što je besplatna, ona je voda idealne temperature te blage kiselosti, što je idealno za većinu biljaka.

Skupljanje kišnice vrlo je jednostavno. Potreban vam je samo spremnik i odvojak na žljebu pomoću kojeg ćete ih spojiti.
Spremnici bilo drveni, plastični ili limeni, idealna su stvar za skupljanje kišnice. Možete koristiti drvene bačve, već gotove spremnike za sakupljanje kišnice ili možete sami improvizirati.

Idealan spremnik trebao bi biti zatvoren, jer se time sprječava upadanje lišća, kukaca, ali i utapanje ptica i ostalih životinja. Ne zaboravite i na važan dodatak na spremniku – pipicu, pomoću koje ćete lakše puniti kante za zalijevanje.
U slučaju da ste sretnik i posjedujete bunar ili gusternu spojenu na kišnicu, s vremena na vrijeme bilo bi dobro napraviti dezinfekciju vode. Kako vam je već poznato da razno razne kemikalije ne preferiram, pažnju bih u ovom slučaju dala živom vapnu. Bunarska voda s vremenom uslijed razgradnje koječega u sebi postaje izvor raznih zaraza za biljke u vrtu. Zato je dobro jednom do dva puta godišnje dodati živog vapna u omjeru 1,5 kg na 1m3 vode. Voda će biti spremna za upotrebu tri do pet dana kasnije.

Ako nemate drugog izbora, pa vrt morate zalijevati vodom iz vodovoda, površinskom sloju zemlje dodajte kompost od lišća, kako biste time povećali kiselost tla.

Izvor: Vixa magazin

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja