Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Kemo mozak – još jedna od opasnih posljedica kemoterapije

Kemo mozak – još jedna od opasnih posljedica kemoterapije

Samo su neki to od znakova propadanja moždanih funkcija koje se događa tijekom i nakon kemoterapije.

To je stanje poznato kao „kemo mozak“ ili „mentalna izmaglica“ (engl. „brain fog“), a može potrajati mjesecima, u nekim slučajevima i godinama nakon kemoterapije.

Svi znamo da su posljedice kemoterapije oslabljen imunosni sustav, mučnina i opadanje kose, no malo nas je upoznato s činjenicom da ovo agresivno liječenje uzrokuje i znatno slabljenje mentalnih funkcija, koje može prerasti i u trajno oštećenje mozga.

Budući da kemikalije koje se koriste tijekom kemoterapije uništavaju ne samo bolesne stanice nego i one potpuno zdrave, nije nikakvo čudo da je pritom opasno ugroženo i zdravlje naših moždanih stanica.

Mozak koji „stalno luta“

Zbog oslabljenih moždanih funkcija nakon kemoterapije osobe mogu imati većih teškoća s čitanjem knjiga, praćenjem filmova, obavljanjem svakodnevnih zadataka koji zahtijevaju koncentraciju i usredotočenost, prisjećanjem događaja, imena i sl.

Takve osobe teško mogu sudjelovati čak i u običnom razgovoru zbog nemogućnosti da se usredotoče na dijalog. Neke od njih svoje stanje opisuju kao „osjećaj da gube razum“, a znanstvenici kažu da njihov mozak „neprestano luta“.

Sve to dovodi do znatnog pada kvalitete života, što može rezultirati i snažnom tjeskobom i depresijom.

Znakovi i simptomi kemo mozga:

–   zbunjenost
–   „rupe“ u pamćenju
–   nemogućnost organizacije
–   stalni mentalni umor
–   nemogućnost multitaskinga
–   teškoće pri koncentraciji
–   nemogućnost pronalaženja pravih riječi (brkanje riječi i slova)
–   teškoće pri svladavanju novih vještina
–   nemogućnost prisjećanja datuma, imena i događaja

Mentalne i kognitivne teškoće mogu imati i osobe koje su zbog karcinoma prošle zračenje ili neki oblik hormonske terapije. Svi ti postupci, naime, mogu izazvati sekundarno upalno stanje u organizmu.

Istraživanja su također pokazala da simptomi kemo mozga češće pogađaju mlađe žene oboljele od raka koje usto pate od tjeskobe i depresije.  No, osim žena, s problemom kemo mozga često se susreću i muškarci.

Naime, studija provedena na danskom Sveučilištu Aarchus pokazala je da muškarci nakon kemoterapije imaju oslabljeno pamćenje te velikih teškoća u koncentraciji, kao i u obavljanju običnih, svakodnevnih zadataka.

Danski znanstvenik i istraživač raka Christoffer Johansen kaže kako nije sigurno koliko na kognitivne funkcije utječu kemikalije i toksini, a koliko zapravo stres što ga proživljavaju pacijenti tijekom same kemoterapije.

Kako god bilo, kemoterapija je opasna i štetna za mozak.

Žene oboljele od raka dojke osobito su ugrožene

Posljedice kemoterapije najdulje su prisutne kod osoba oboljelih od raka dojke. Brojne se žene još godinama nakon kemoterapije tuže na simptome koji ukazuju na kemo mozak.

Godine 2011. provedena je velika stanfordska studija, koja je otkrila direktnu vezu između kemoterapije i mentalnih teškoća kod žena koje boluju od raka dojke.

Kod tih je osoba otkrivena smanjena funkcionalnost u prefrontalnom korteksu. Riječ je o dijelu mozga koji je zadužen za ponašanje osobe, donošenje odluka i socijalne vještine.

Studija je također otkrila da žene nakon kemoterapije puno češće griješe u rješavanju mentalnih zadataka te da im treba više vremena za njihovo rješavanje.

Dr. Shelli Kessler, stanfordska profesorica psihijatrije, kaže kako osobe oboljele od raka općenito imaju mentalnih poteškoća, no kad se na njihov rak nadoveže još i kemoterapija, posljedice mogu biti doista ozbiljne i osoba može izgubiti kontrolu nad svojim ponašanjem i razmišljanjem.

Nažalost, ovom se problemu još uvijek ne pristupa dovoljno ozbiljno.

Žene oboljele od raka koje se tuže na mentalne teškoće često nisu ozbiljno shvaćene niti od samih liječnika pa nije rijetkost čuti da „one samo preuveličavaju problem“.

No brojna su istraživanja pokazala da te žene govore istinu i da je riječ o stvarnom i ozbiljnom problemu, koji je posljedica raka i kemoterapije.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja