Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Kefirna zrnca – kefir

Kefirna zrnca – kefir

Smatra se da potjeće sa Kavkaza i da se tamo koristi već preko 1000 godina. Stanovnici Kavkaza svoj dug život ispunjen zdravljem navodno mogu zahvaliti upravo neograničenoj konzumaciji kefira koji proizvode od kefirnih zrnaca.
Kefirna zrnca razmnožavaju se u mlijeku i smatra se da mogu trajati vječno. Kefir nastao od kefirnih zrnaca u mnogočemu se razlikuje od kupovnog kefira koji nastaje od hmelja i ima mnogo manje nutritivnih vrijednosti.

Kefirna gljiva naziva se još i eliksirom mladosti jer produkt koji od nje nastaje “kefir” na organizam djeluje kao izvrstan čistač svih toksina koji su prisutni, a rezultat su loše prehrane, štetnih navika, i zagađenosti zraka.
Zbog ovih osobina koje kefir posjeduje lijek je za mnoge bolesti jačajući pritom imuni sustav ljudskog organizma.

Kefir normalizira mikrofloru želuca, lijek je za želučane tegobe (gastritis), pospješuje izbacivanje pijeska i kamenja iz bubrega i žući, normalizira krvni pritisak, oslobađa od depresije, blagotvorno djeluje na san, poboljšava pamćenje i koncentraciju, pomaže kod kožnih oboljenja, uspješno lijeći sve vrste alergija, lijek je i za artritis, reumatizam, osteoporozu, dijabetes i još mnogo drugih bolesti.

Napravite sami svoj kefir od kefirnih zrnaca

Kefirna zrnca razmnožavaju se u mlijeku dosta brzo pa se na taj način i proslijeđuju od osobe do osobe jer veće količine kefirnih zrnaca nisu potrebne za izradu kefira. Za izradu kefira potrebna je jedna žličica kefuirnih zrnaca, 250 ml mlijeka i jedna staklena teglica sa plastičnim zatvaraćem.

U staklenu teglicu stavi se gljiva i prelije sa svježim mlijekom (najbolje je domaće mlijeko, ali može se koristiti i kupovno), posuda se poklopi plastičnim zatvaračem (zatvarač se ne zavrće jer gljiva mora disati). Nakon 12 – 24 sata kefirna zrnca se izvade i kefir je spreman za upotrebu. Kefirna zrnca se operu pod mlazom vode i ponovno stave u čistu staklenu teglicu te preliju sa svježim mlijekom za novu turu kefira (i tako svaki dan dok ne dođe do zasićenja :))

Izvor:organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja