Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Kantarionovo ulje – crveni eliksir

Kantarionovo ulje – crveni eliksir

To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice. Cvate tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše tijekom srpnja. Bere se gornji dio u cvatu. Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) je jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Ljekovitost gospine trave

Gospina trava je jako cijenjena u narodu, jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Ljekovitost gospine trave je širokog opsega, zato ne nosi ovo ime uzalud, a njeno ulje posebno je poznato i cijenjeno.

Ulje gospine trave bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože. Kantarionovo ulje od davnina je poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane.

Kantarionovo ulje pomaže kod:

  –  rana
  –  opekotina prvog stupnja
  –  upale jajnika
  –  vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV)
  –  hemeroida
  –  proširenih vena
  –  čireva
  –  ožiljaka, strija i akni
  –  reume i gihta
  –  upale mišića i živaca

Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta dnevno. Ono se koristi i kod rana koje teško zacjeljuju i protiv lakših opeklina. Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju.

Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. Trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.

Važno je napomenuti da je kantarionovo ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.

Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji par sati. Ako osjećate da još uvijek postoji bol, ponovite postupak. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem.

U slučaju kirurškog tretmana raka dojke, kao i liječenju rana nakon završene operacije neki liječnici preporučuju upotrebu kantarionovog ulja u procesu zarastanja rane.

Razlog za ovakvu praksu je znanje o antikancerogenom djelovanju flavonoida (hiperin, kvercetin i rutin) – važnih sastojaka kantarionovog ulja.

Kod hemeroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta dnevno.

Kantarionovim uljem možete liječiti i kućne ljubimce.
 
Kako napraviti kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je 100 grama cvjetova na litru ulja. Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom. Ostavite svježe cvjetove da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom.
 

1.  Stavite ih u prozirnu staklenu bocu i prelijte uljem

2.  Prekrijte bocu  gazom i pričvrstite gumicom

3.  Ostavite da stoji 40 dana na suncu, povremeno provjeravajte da li su svi cvjetovi u ulju

4.  Četrdesetog dana dobro procijedite ulje i cvijeće kroz gazu, pritisnite cvjetove da puste svo ulje do kraja

5.  Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama

6.  Nemojte držati ulje u hladnjaku

Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto.

Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, možete ga kupiti u bio trgovinama, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće.  Prije kupnje informirajte se o kvaliteti ulja.

Važno je znati

Kantarionovo ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanje koža ne smije izlagati suncu jer može izgorjeti. Uvijek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje liječnika prije nanošenja ulja na kirurške rane. Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane (koje još krvare).

Ako imate gore navedene probleme, probajte kantarionovo ulje – ugodno ćete se iznenaditi!

Izvor:Alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja