Naslovna  /  Kolumne   /  Kantarion i lavanda – pomoć kod opeklina

Kantarion i lavanda – pomoć kod opeklina

Kada koža peče, većina poseže za jogurtom, kao prvom pomoći, no i u takvim slučajevima priroda ima rješenje. Zato je dobro uza se imati macerat gospine trave (kantariona) i eterično ulje lavande.

Ulje gospine trave zbog svog je mnogostrukog djelovanja od davnina do danas zadržalo reputaciju biljnog preparata – panaceuma, a zbog djelovanja i lijepe, crvene boje, nazivaju ga još i Isusova krv. Na područjima gdje ta biljka samoniklo raste, gotovo da i nema domaćinstva koje kantarion ne macerira u maslinovom ulju. Upotrebljava se u slučajevima upale mišića i zglobova, reumatizma, gihta, lumbaga, išijasa, hemoroida, istegnuća, otvorenih rana svih vrsta, opekotina, dekubitusa… Odlično djeluje na oštećenja na koži, pa se stoga koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Unatoč svojim brojnim blagodatima, kantarionovo je ulje fototoksično, pa nije pogodno za sunčanje, već se na kožu nanosi nakon izlaganja suncu.

Eterično ulje ljekovite, odnosno prave lavande (Lavandula angustifolia), pak, trebalo bi biti neizostavni dio svake kućne „ljekarne“. Zovu je još i „majkom eteričnih ulja“, izrazito je blagog djelovanja i ne iritira kožu. Može se nanositi izravno na kožu, pa će tako par kapi eteričnog ulja lavande na opekotinu ili porezotinu smanjiti bol i ubrzati zacjeljivanje tkiva. Lavanda ne peče kad se stavi na kožu, pa je pogodna i za djecu, naravno, uz oprez.

Budući da ubrzava zacjeljivanje kože, eterično ulje prave lavande dobrodošao je dodatak u pripravcima za njegu oštećene ili osjetljive kože te za njegu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

 

URADI SAM

EMULZIJA ZA OPEKLINE OD SUNCA

20 ml hidrolata lavande

20 ml kantariona

5 kapi EU lavanda

1 kap EU paprena metvica

  • protresti prije upotrebe, pa nanijeti na kožu oštećenu suncem

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja