Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako uzgojiti salatu ili blitvu na malom prostoru?

Kako uzgojiti salatu ili blitvu na malom prostoru?

Da biste uzgojili salatu, rikolu ili blitvu ne morate imati vikendicu, veliko dvorište i ograđen vrt. Dovoljan je i mali balkon na kojem se vrlo jednostavno može kreirati vertikalni vrt. Osim što vertikalni vrtovi vizualno obogaćuju svaki interijer ili eksterijer, štede prostor za razliku od uobičajenog, horizontalnog vrta te omogućavaju dvostruko veću površinu za sadnju.

Neke vrste povrća zahtijevaju veće posude, a vrste s plitkim korijenovim sustavom mogu rasti u plićim posudama. To su već spomenute salata, rikola i blitva, koje se može uzgajati, primjerice, u minijaturnim kašetama dubokim samo sedam do osam centimetara. Njih je, pak, moguće pronaći pokraj gotovo svake trgovine pa se time izbjegava dodatni trošak, a usput se vodi i briga o okolišu jer je riječ o domišljatom rješenju za recikliranje.

U nastavku pogledajte kako kreirati vertikalni vrt u skučenom prostoru

1. KORAK
Za kreiranje mini gredice potrebno nam je: jedna kašeta, najlon, skalpel, klamerice, presadnice i zemlja.

2. KORAK
Kašetu prije sadnje treba s vanjske i unutarnje strane zaštititi od vlage. U tu svrhu koristili smo autolak u tirkiznoj boji i najlon koji smo za kašetu pričvrstili klamericom.

3. KORAK
Lisnato povrće zahtijeva kvalitetnu zemlju, a u ovom slučaju pogotovo treba obratiti pažnju na taj detalj jer je riječ o izrazito plitkoj posudi.

4. KORAK
Na kraju postavimo balkonsku vertikalnu gredicu na željenu poziciju.

 

Izvor: domidizajn

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja