Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako uzgojiti njeno veličanstvo – rukolu?

Kako uzgojiti njeno veličanstvo – rukolu?

Rukolu (Eruca sativa) možete uzgajati kao jednogodišnju, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvijek imati svježe listove za brati, s pauzom tijekom najhladnijeg perioda godine. Moj vrt se ne ore, tako da je rukola jedno od ugodnih iznenađenja svakog proljeća i nikad ne znam gdje je sve mogu naći. Pretprošle jeseni sam dio rukole s jedne gredice počupala s namjerom da mi na tom mjestu više ne niče i prekrila sam taj dio vrta sijenom. Međutim u proljeće je opet bilo iznenađenja u obliku svježih zelenih listova rukole. Korijen biljke se ušuškao u sijenu i pustio listove, kontak sa zemljom mu očigledno nije nedostajao, a rukola je bila ukusna i aromatična.

  • Može se uzgajati kroz cijelu godinu

Rikola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tijekom cijele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Uzgojiti je možete na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom rukolu možete uzgajati tijekom godine. Rukola je odlična i za uzgoj u saksijama.Uz to što je imam u vrtu, odlično mi uspijeva i na balkonu u stambenoj zgradi gdje i nema dovoljno sunca, tako da samo skoknem do balkona po svježe listove za salatu. Rukola se odlično i sama zasijava, a sijati je možete gotovo tijekom cijele godine, jer dobro podnosi hladnoću. Kako više voli hladnije vrijeme, tako da su mi njeni listovi najaromatičniji u proljeće i jesen, dok ljeti, uslijed nedostatka vlage i visokih temperatura mogu biti gorči.

  • Borba s kupusnim stjenicama

Mene ljeti manje brine vrućina, jer muku mučim s kupusnim stjenicama koje je obožavaju isto kao i ja. Kupusne stjenice napadaju i ostale kupusnjače, ali tu šteta i nije toliko vidljiva. S obzirom da se rukoli konzumira list, a one ga u potpunosti izbuše, onda od rukole gotovo da i nemate mnogo. Kako ne koristim sintetička sredstva u uzgoju, kupusne stjenice pokušavam riješiti prirodno. Ono što sam uočila je da se javlja kad je toplije i suho vrijeme, te da je u periodu kiše gotovo i nema. Prošle godine sam pokušala s otopinom praha biljke neem koji sam pripremala kao čaj. 

Indijska biljka neem, odnosno prah se dobija iz lišća ove biljke, dok se ulje dobija iz plodova, se mogu u biološkoj poljoprivredi koristiti kao insekticid. Međutim, oni djeluju sistematski, kukci prestaju jesti, razmnožavati se i tako im se smanjuje populacija, te morate biti strpljivi. Ovdje morate biti pažljivi kako ne bi naudili i ostalim kukcima koji su vam potrebni u vrtu, pa oprezno i s njim, bez obzira što je prirodni preparat. Ja ga koristim u predvečernjim satima. Za kupusne stjenice je djelotvornija otopina s uljem neema, nego prah, a možete ih kupiti u opremljenijim radnjama sa prirodnim preparatima. Pored kupusnih stjenica, rukolu može napadati sve što napada i ostale kupusnjače.

  • Brzo odlazi u cvijet

Rukoli od perioda sijanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena, u najhladnijem periodu do dva mjeseca, a kad je već toplije vrijeme, kraj proljeća i početak ljeta, rukola je spremna za branje već nakon tri do četiri tjedna od perioda sijanja. Isto tako, ubrzo nakon perioda sazrijevanja brzo se pojavljuje i cvijet. Ali ne brinite mnogo, može se konzumirati i u periodu cvjetanja, samo što mu se aromatičnost malo gubi i lisna masa postaje manja. Za veće prinose možete je prorijediti, ali ja to ne obraćam mnogo pažnju, jer volim svoju gustu šumu rukole.

  • Bogata vitaminima i mineralima

Rukola se najviše konzumira svježa, ali može se i dinstati i kuhati. Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijem, manganom, željezom, kalcijem i cinkom. Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi. Kako se lako uzgaja, ne zauzima mnogo prostora, velika je šteta ne imati bar jedan red u svom vrtu ili saksiji na balkonu. Pored toga, rukola je na tržištu dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

 

Izvor: Agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja