Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako uzgojiti đumbir u posudi

Kako uzgojiti đumbir u posudi

Poznat je zbog svog gomoljastog korijena koji ima izrazito ljekovito djelovanje, te se  koristi tisućama godina kao lijek, začin i sredstvo za uljepšavanje.Bogat je eteričnim uljima, mineralima i vitaminima, pa su njegova ljekovita svojstva brojna.Koristi se kao preventiva kod prehlada, protiv mučnine, za obloge kod oteknuća, poboljšava cirkulaciju, smiruje kašalj, jača imunitet.

Đumbir je bogat gingerolom, sastojkom koji je zaslužan za pravilan rad crijeva. Djelotvoran je i kod želučanih tegoba te olakšava i potiče probavu, također je izvrstan a čistač krvi, poznat je i kao afrodizijak.Zingeron, spoj koji je odgovoran za oštru i pikantnu aromu đumbira jelima daje poseban i specifičan okus.U kulinarstvu se koristi u obliku svježeg i sušenog začina, te se dodaje kuhanim i pečenim jelima, juhama, varivima, raznim umacima, salatama i voćnim napitcima.Koristi se i kao sredstvo za aromu raznih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Đumbir se koristi i kao izvrsno sredstvo kod detoksikacije organizma pa je ujedno i odlično sredstvo za mršavljenje.

Nemoguće je nabrojati sve dobrobiti đumbira, ali i sve što sam navela, trebalo bi biti dovoljno da ga uvijek imamo pri ruci.
Stoga, posadite svoj đumbir u posudi i neka vam bude uvijek u pripravnosti!:)

Uzgoj đumbira u posudi

Za sadnju đumbira potrebno je nabaviti izdanke ili gomolje koji se mogu naći u svim većim supermarketima.Da bi izdanak razvio klice, potrebno ga je staviti u najlonsku vrećicu i odložiti na neko tamno mjesto u kući, npr. ispod sudopera.Otprilike nakon 2-3 tjedna, razviti će se mali pupoljci i to je znak da je đumbir spreman za sadnju.Ako ima više proklijalih izdanaka na gomolju đumbira, slobodno se mogu razdijeliti na više dijelova.

Sadnja đumbira u posudi

Kako je đumbir tropska biljka, kod nas može uspjeti jedino ako ga zasadimo u rano proljeće u posudu, te kasnije iznesemo van, kada se temperature popnu iznad dvadesetak stupnjeva.

Đumbir zahtjeva rahlu i plodnu zemlju pa je idealna mješavina ona u kojoj je dio čiste zemlje pomiješan sa dijelom komposta i dijelom pijeska.Pripremite veću posudu za cvijeće te uspite mješavinu komposta i pijeska do 2/3 visine posude.Položite đumbire na zemlju u posudi te ih prekrijte slojem pripremljene zemlje debljine oko 5 cm.Zalijte i posudu smjestite na toplo i svijetlo mjesto u kući. Idealna temperatura je oko 20-25° C.Neka zemlja uvijek bude umjereno vlažna i to je sva briga.Nakon dva do tri tjedna biljka izbija iz zemlje, a njeni štitasti izduženi listovi podsjećaju na trsku i vrlo su atraktivni.U svibnju (kada prođe opasnost od mraza), posudu sa đumbirom potrebno je iznijeti iz kuće na nekozaštićeno polusjenovito mjesto.Đumbir naraste oko 50-100 cm u visinu, ovisno o uvjetima uzgoja.Ponekad se desi da procvjeta (što je nažalost rijetkost), dugačkim, atraktivnim cvatovima i stvori plodove u obliku čahurica ispunjenih sjemenjem.

U listopadu posudu ponovno vraćamo u kuću i nakon što se biljka osuši (studeni-prosinac), vadimo gomolje iz zemlje.Kada se veći dio biljke počne sušiti, treba prestati sa zalijevanjem kako bi se zemlja osušila te da gomolji pri vađenju ne bi bili blatni.Kako bi uvijek imali svježi gomolj đumbira moja preporuka je da iz zemlje vadite količinu koja vam je potrebna, a ostatak vratite u zemlju.Moguće je nekoliko gomolja đumbira ostaviti u zemlji, a posudu smjestiti na tamno mjesto. U veljači je potrebno posudu sa đumbirom vratiti na svjetlo i toplo mjesto u kući i početi zalijevati kako bi izdanci proklijali i započeli novi životni ciklus.

Na ovaj način možemo uvijek sačuvati nekoliko izdanaka  đumbira koji smo sami uzgojili, a koji će poslužiti za slijedeću generaciju mladih biljaka.

Izvor:organsko carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja