Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kako uskladiti povratak na posao i dojenje?

Kako uskladiti povratak na posao i dojenje?

Neke majke rade kod kuće ili odnose svoje bebe sa sobom na posao. Neke se dogovore da im se dijete donosi na dojenje ili one idu k bebama. Ako niste među tim rijetkim sretnicama i nemate takve mogućnosti, možete odabrati jaslice u kojima će vašoj bebi davati izdojeno ili umjetno mlijeko preko bočice. Nekoliko tjedana prije nego se vratite na posao dajte vašoj bebi bočicu jednom ili dva puta tjedno u vrijeme kad će je dobivati dok vi budete na poslu.

Stvaranje zaliha mlijeka

Bebi možete osigurati mlijeko tako da se izdajate dok ste još na rodiljnom dopustu pa onda to mlijeko zamrznete ili se možete izdajati svaki dan na poslu i sačuvati mlijeko bebi za sljedeći dan. Stvaranje zaliha mlijeka nije nimalo lak zadatak, ali ako majka bude uporna i strpljiva, sve će proći u redu. Majka nakon svakog podoja treba pokušati izdojiti još mlijeka i tako poticati stvaranje više mlijeka.

Uporaba dvostruke pumpice pokazala se vrlo učinkovitom. Potrebno vam je samo 15 minuta svaka tri ili četiri sata. Ako je potrebno povećati zalihe mlijeka, izdajajte se češće. Slobodnim danima dojite bebu kao i obično.

Stanka za dojenje

Također, jedno od prava koje ima zaposlena majka koja doji, a vratila se na posao prije navršene djetetove prve godine jest stanka za dojenje. Stanka se može koristiti dva puta dnevno po sat vremena ili jednokratko u trajanju od dva sata. Stanka se može koristiti i slučaju kad je otac na rodiljnom ili roditeljskom dopustu.

Kako ostvariti pravo? Pravo na stanku za dojenje ostvaruje se podnošenjem zahtjeva područnom uredu HZZO-a, a o korištenju stanke za dojenje majka je dužna obavijestiti poslodavca 30 dana prije početka korištenja prava. Dokumenti potrebni za podnošenje zahtjeva su sljedeći:

  –  pisani zahtjev o namjeri korištenja prava na stanku za dojenje
  –  potvrda pedijatra da majka doji dijete
  –  potvrda poslodavca o zaposlenju u punom radnom vremenu
  –  rodni list djeteta

Dva sata u radnom danu ne padaju na teret poslodavca već HZZO-a koji naknadu računa prema proračunskoj osnovici. Majke čija plaća iznosi više od proračunske osnovice imat će smanjenu plaću u odnosu na onu koju bi primale da ne koriste stanku. Tijekom korištenja prava na stanku za dojenje, majka je dužna svaka dva mjeseca područnom uredu HZZO-a dostaviti novu potvrdu od pedijatra da doji dijete.

Ako odlučite da se ne izdajate na poslu, možete se izdajati u neko drugo vrijeme. Primjerice, izdajajte se nakon jutarnjeg dojenja i nakon dojenja kad dođete kući.

Također možete odlučiti da se vaše dijete u jaslicama hrani umjetnim mlijekom. Tako ćete smanjiti stvaranje mlijeka, ali ćete ga još uvijek imati dovoljno za dojenje djeteta kad ste kod kuće. U tom slučaju, slobodnim danima morat ćete dijete hraniti umjetnim mlijekom u vrijeme kad se hrani u jaslicama.

Tu i tamo, vaša beba može uzeti bočicu, a kasnije odbiti prsa. Ako se to dogodi, pomazite dodatno bebu prije dojenja i pružite joj dodatnu pažnju.

Izvor:Klinfo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja