Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kako se zbližiti s djetetom?

Kako se zbližiti s djetetom?

Roditelji se od najranijih dana moraju pobrinuti o njegovanju povezanosti s djetetom ako žele da im odnos cvijeta u godinama koje tek dolaze.

Zato vam donosimo nekoliko načina koji će zasigurno biti od velike pomoći pri zbližavanju s djetetom. Naravno, to zahtijeva vrijeme i predanost, ali isplati se više od ičega.

Uklonite sve „smetnje“. Smisao ovoga nije da živite bez tehnologije, jer na e-mailove treba odgovoriti, rublje ne može ostati neoprano, a jednako tako važno je i pogledati informativni program. Poanta je da ipak na neko vrijeme u danu isključite svu tehnologiju i posvetite se isključivo djetetu. Znači, nema računala, mobitela, televizora – samo vi i dijete, jedan na jedan.

Znajte zbog čega se osjeća voljeno i to mu pružajte svaki dan. Neka djeca trebaju više iskaza ljubavi, dok druga trebaju čuti potvrdu da je ono što rade dobro. Sami najbolje poznajete svoje dijete i prema tome mu ponudite ono što mu treba. Ako je dijete dovoljno staro, možete ga jednostavno pitati što ga čini sretnim i zbog čega se osjeća voljeno. Univerzalno pokazivanje ljubavi djeci uvijek je da im dovoljno često ponavljate što volite kod njih, potičete ih u onome što rade i budete odani i nježni.

Pokažite iskreno zanimanje za djetetove interese. Možda vas razne igrice i teen bendovi neće oboriti s nogu, ali isto tako, možda ćete se iznenaditi u kakvim stvarima možete uživati kada pronađete svoje mjesto u djetetovom svijetu.

Budite roditelj s kojim se može razgovarati. Ovo znači da biste trebali naučiti slušati bez da odmah osuđujete. Roditelji iz nekog razloga imaju tendenciju nuditi rješenja djetetu čak i prije nego je ono završilo rečenicu. Isto tako, često omalovažavaju njihove osjećaje riječima „Oh, nije to tako velika stvar!“, a djetetu je vjerojatno potreban dugi zagrljaj i topla riječ utjehe.

Koristite pozitivnu disciplinu. Napustite autoritativni način odgoja koji vas stavlja u poziciju vođe ili učitelja. Kažnjavanje udarcima i isključenja ne uče djecu kako da se poboljšaju, a za njih je vrlo važno savladati vještine rješavanja problema. Primjenom pravednih i logičnih posljedica na njihove neprimjerene ili loše postupke, a koje uključuju zdravu dozu empatije zadržat ćete bliskost sa svojim djetetom, ali ga i naučiti vještini bolje samokontrole.

Igra je moćna kada se radi o povezivanju. Igrajte se lovice po dvorištu, trčite kroz prskalice za travu, napravite plesnjak ili se maskirajte u likove iz djetetove omiljene knjige i glumite njemu najdraže dijelove. Dijete će se dobro zabavljati, ali će se i nakon toga dugo sjećati i smijati ovim aktivnim veselim igrama što je pouzdan način za brzu izgradnju kvalitetne veze.

Učinite izjave ljubavi dijelom svakog vašeg dana. Većina ljudi drži da je vrijeme prije spavanja najbolje za to, ali postoje i druge opcije. Dok mu pravite užinu za školu, možete ubaciti papirić s nekom vašom zajedničkom šalom što će djetetu u nekom dijelu dana dati do znanja da mislite na njega i da ga volite. Tijekom cijelog dana postoji mnoštvo malih prilika da s djetetom podijelite činjenicu da vam je ono bitno.

Pričajte mu obiteljske priče i priče iz vašeg djetinjstva. Djeca vole čuti kako je bilo kada su roditelji bili mali, a to također pomaže i da se bolje upoznate. U tom trenutku počinju shvaćati da vi niste samo mama ili tata, nego osoba s poviješću i pričom, što vodi bližoj vezi.

Uvijek se ponovo povežite nakon razmirica. Ako ste vikali na dijete, priznajte svoju grešku i ispričajte se. Ne dozvolite da loše emocije ostanu u zraku. Pronalazite načine da kroz sve probleme idete što je pozitivnije moguće.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja