Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Kako se nositi s izljevima bijesa kod djeteta?

Kako se nositi s izljevima bijesa kod djeteta?

Drugi je slučaj kada ga novostečena moć i želja da bude odraslo potaknu na određeni postupak, a onda se netko nadvije nad njega i kaže “ne.” Dijete vrlo teško prihvaća suprostavljanje tuđe volje svojoj. Budući da se još ne može u sebi razumno nositi s vlastitim emocijama, čini to njihovim iskazivanjem koje nazivamo temper tantrumi. Kako se nositi s tim epizodama? Za početak, shvatite da ih ne možete “riješiti” – možete ih samo uvažiti. Vaša je uloga da djetetu budete podrška. Evo nekih od načina na koje se možete nositi s izljevima bijesa kod djeteta.

Naučite što izaziva požar
Vodite dnevnik tantruma. Pokušajte saznati što ih izaziva. Je li dijete umorno, gladno? Postoje li neke situacije s kojima se ne može nositi? Pripazite na znakove koji prethode tantrumu. Ako uočite da je djetetu dosadno, da ga ništa ne zanima, da cendra, reagirajte na vrijeme.

Ostanite pribrani
Vlastitim primjerom pokažite mirnoću. Dijete kopira ono što vidi. Ako svjedoči vašem izljevu bijesa, očekujte da će takvo ponašanje najvjerojatnije kopirati.

Upoznajte sebe
Ako vas djetetovo plakanje ili tantrumi čine ljutitima ili tjeskobnima, važno je da shvatite razloge koji su tome uzrok. Za djetetovo emotivno zdravlje ponekad je iznimno važno da potražite pomoć kako biste mogli razumjeti sebe i svoje reakcije na djetetovo nepoželjno ponašanje.

Ne uzimajte srcu
Ako vas djetetov bijes doista počne dirati, upamtite da niste odgovorni za njegov nastanak, kao ni za prestanak. Tantrumi su uobičajena pojava, kao npr. djetetovi neizbježni padovi tijekom djetinjstva.

Privatna stvar
Izljevi bijesa na javnom mjestu izazivaju nelagodu, i tada je teško djetetove osjećaje staviti na prvo mjesto. Ako ste primjerice, u redu ispred blagajne u trgovini i dijete padne u tantrum, izvedite ga na mjesto gdje ćete biti sami, mjesto gdje si dijete može dati oduška i “scenu” odigrati do kraja.

Pokušajte na tantrum gledati očima svoga djeteta koje raste. Želi biti neovisno, asertivno i radoznalo, a ne može razumjeti zašto ne može držati kristalnu vazu. Dijete razumije svoje želje, ali ne razumije zašto nešto ne može dobiti. Kako učite dijete kakvo ćete ponašanje prihvaćati, ono spoznaje što može dobiti i tantrumi posustaju.

 

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja