Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Kako sačuvati sjeme povrća do proljeća?

Kako sačuvati sjeme povrća do proljeća?

Na kraju smo jedne vrtlarske sezone i postavlja se pitanje kako sačuvati sjeme povrća koje smo sakupili. Tijekom zime najvažnije je osigurati optimalne uvjete koji će osigurati visoku klijavost. Sadržaj vode u zrelom i dobro osušenom sjemenu se kreće između 12 i 20%. Zbog toga se ono čuva na suhom mjestu.

Osigurati dobre uvjete čuvanja

Najveći neprijatelj mu je povećana vlaga i suviše niska temperatura. Najpogubnija je kombinacija visoke vlažnosti, topline i prirodne cirkulacije zraka. U takvim uvjetima gubi se klijavost za nekoliko tjedana. Brza izmjena niskih i visokih temperatura ima sličan učinak. Učestalo zamrzavanje i odmrzavanje sjemena djeluje negativno na klijavost.

Kako najbolje sačuvati sjeme rajčice?

Potrebno ga je uskladištiti u prostoriji gdje je moguće održavati konstantnu temperaturu i vlažnost zraka. Nikada ga ne treba čuvati u vrtu, kao ni u objektima koji se ne griju. Bez obzira koliko ga zaštitimo, ono će biti izloženo hladnoći, vlazi, ali i napadu štetnika. Također, nije ga poželjno dugotrajno čuvati u zamrzivaču, na temperaturama ispod -15°C. Dovest će do inaktivacije i teško ili nikako će klijati kada ga posijemo. Ovako čuvano sjeme zahtijeva poseban tretman prije sjetve kako bi se aktivirala klica i započeo proces klijanja. Najjednostavnije je da ga izvadimo iz hladnjaka mjesec dana prije sjetve, stavimo u plastičnu vrećicu i držimo u toploj prostoriji. Optimalno bi bilo imati mogućnost izložiti ga tijekom mjesec dana temperaturi od 25°C.

Izbjegavajte čuvanje u kuhinji

Vrlo često je kuhinja mjesto čuvanja sjemena, ali ona nije pogodna zbog vlage koja se stvara kuhanjem ili oscilacija temperature. Također, treba izbjegavati i držanje u hladnjaku. Zbog njegovog čestog otvaranja, dolazi do naglih promjena temperature i vlažnosti, kao i kondenzacije vode. Sve to negativno djeluje na sjeme. Odaberite prostoriju u kojoj ne kuhate i ne sušite rublje. Ako imate centralno grijanje, imate i problem sa suhim zrakom koji ga može dodatno isušiti. Ukoliko vlaga u sjemenu padne ispod 10% dolazi do gubitka klijavosti.

Kako provjeriti klijavost sjemena?

Idealno bi bilo čuvati na umjerenoj temperaturi oko 15°C uz stalnu vlažnost manju od 50%. Sjeme čuva klijavost od 1 do 8 godina. Različite vrste povrća imaju različitu mogućnost čuvanja sjemena, ali na to djeluju i drugi faktori. Ono koje se razvijalo tijekom toplog i suhog ljeta, čuva se duže nego ono iz godine kada je ljeto bilo hladno i kišovito. Tijekom kišnog perioda, biljke i sjeme su više izloženi napadu patogena koji izazivaju truljenje, sadržaj vode je veći i ono se teže suši. Kod nekih vrsta povrća mora se kratkotrajno izložiti niskim temperaturama. Ovo posebno važi za mahunarke jer se može dogoditi da ga žižak u potpunosti uništi tijekom čuvanja. Kratkotrajnim držanjem u zamrzivaču, uništit će se sve forme ovog štetnika. Sitno sjeme se čuva kraći vremenski period u odnosu na krupnije. Od peršina i celera je sitno i ostaje klijavo jednu do dvije godine. Klijavost kod mrkve i salate se može sačuvati od dvije do četiri godine dok se sjeme paprike, patlidžana, repe, rajčice može čuvati oko četiri godine. Kod mahunarki, kukuruza, graška, tikvi se čuva oko pet godina. Do osam godina možemo čuvati sjeme dinje.

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja